Cher slaví 75. narozeniny

20. květen 2021

Americká zpěvačka Cher byla v roce 1999 hudebním týdeníkem Billboard jmenována tanečním umělcem roku a na udílení světových hudebních cen získala v tomto roce také ocenění Legenda za celoživotní přínos hudebnímu průmyslu.

Když časopis Rolling Stone na začátku r. 1990 uděloval hudební ceny, zpěvačka Cher byla odměněna dvěma anticenami, o které žádný umělec nestojí. Díky svému nápadnému extravagantnímu oblečení získala pochybný titul hastroš roku. A aby toho nebylo dost, hudební kritici téhož časopisu ji obdarovali ještě cenou za nejhorší video. To natočila k písničce If I Could Turn Back Time. Nejsou zprávy o tom, jaká byla její reakce, ale vzhledem k tomu, že Cher měla už za sebou velice úspěšnou, více než čtvrt století trvající hudební kariéru, stačilo mávnout rukou a použít heslo Salvatora Dalího: "Ať se o mně mluví v dobrém nebo ve zlém, hlavně, že se o mně mluví".

Hudební život zpěvačky byl oslnivý a jen málokterá z jejích kolegyň dokázala něco takového.

Cher natočila svou první skladbu, jejíž název byl inspirován tehdejší beatlemánií, už v roce 1964. Singl Ringo I Love You sice nebyl nijak zvlášť úspěšný, ale díky skladbě I Got You Babe v roce 1965 už ji znal celý svět. Tu nazpívala se svým manželem Sonny Bonem. U nás si ji vypůjčil Karel Gott.

Popisovat její popularitu, která trvá dodnes, a umělecké výkony by zabralo několik hodin. Proslavila se nejen jako hudebnice, ale i jako herečka.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio