Chladné počasí nepřeje ptačím mláďatům

8. červen 2006

Velký úbytek mláďat téměř všech druhů volně žijících ptáků zjišťují letos ochránci přírody v Plzeňském kraji. Na vině je chladné, deštivé a větrné počasí. Méně mláďat našli ornitologové ve hnízdech čápů, labutí, racků, kání i vzácných ledňáčků. Některá hnízda vyplavila voda nebo smetl vítr, jinde uhynula vylíhnutá mláďata zimou.

Vedoucí plzeňské záchranné stanice zvířat Karel Makoň konstatoval, že všichni se báli ptačí chřipky, ale ptákům v přírodě letos rozhodně uškodila víc zima, déšť a vítr. Protože je to ale přírodní jev, Makoň doufá, že za rok se stavy ptáků opět posílí.

Chlad uškodil například čápům. Na hnízdech, kde jiné roky bývá čtyři až pět mláďat, je nyní jedno, zřídka tři. Nepříznivé počasí citelně zredukovalo i mláďata racků. Například v Líních u Plzně je kolonie, kde hnízdí kolem 2000 párů racků, letos mají jen zhruba 200 mláďat. To je asi třetina oproti jiným rokům.Zima a nedostatek potravy snížil i počty úspěšných hnízdění káněte lesního. Z osmi hnízdišť, která plzeňští ornitologové sledují, je pouze jedno mládě. Poštolky mají v sedmi budkách dohromady pět mladých, což je v jiných létech počet na jednu budku.

Logo

Jedno až tři mladé vodí nyní také labutí páry, jiné roky mají i pět potomků. Na počasí doplatili i ptáci hnízdící v dutinách stromů. Voda z vydatných srážek stékala po stromech a vyplavila hnízdní dutiny vzácnější sovy sýce rousného, na počasí doplatila i mláďata puštíků. Silný vítr zase místy shodil hnízda kalousů. Rozvodněná řeka vyplavila nory ledňáčků a přízemní hnízda konipasů

Někteří ptáci se podle Makoně mohou pokusit zahnízdit podruhé, ne všem se ale podaří vyvést mláďata.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio