Chlebíčky s budapešťskou a ďábelskou pomazánkou. Na Silvestra nesmějí chybět
Budapešťská pomazánka je základ, který můžete dále rozvíjet. Ďábělská pomazánka může být tak ostrá, jak jen to unesou vaši hosté.
- 10 plátků bílé veky
- 250 g budapešťské pomazánky
- 50 g strouhaného sýra (eidam)
- 10 ks kompotovaných mandarinek
- 20 ks bobulí hroznového vína
Chlebíčky Adria
Plátky veky silně potřeme budapešťskou pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme měsíčkem kompotované mandarinky a hroznovým vínem.
Budapešťská pomazánka
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g másla
- 150 g sterilovaných kapií
- 1 cibule
- 4 – 5 lžic mléka
- 1 lžíce sladké mleté papriky, sůl
Tvaroh vyšleháme spolu se změklým máslem a mlékem na lehký krém. Osolíme, vmícháme mletou papriku, najemno nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou kapii. Tuto pomazánku použijeme jako základ sýrových chlebíčků nebo obložených mis.
Ďábelská pomazánka
- 1 sklenice zeleninového leča (720 ml)
- 3 – 6 kulatých sterilovaných feferonek
- 150 g sardinek v tomatové omáčce
- mletý pepř, sůl
Lečo a feferonky necháme na sítu dobře okapat. Z feferonek odstraníme semínka a stopku. Okapané lečo, připravené feferonky a sardinky společně umeleme na masovém strojku. Do umleté směsi přidáme tomatovou omáčku ze sardinek, osolíme, opepříme a dobře promícháme. V chladu necháme několik hodin proležet.
- 15 – 20 plátků bílé veky
- 650 g ďábelské pomazánky
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
- petrželka
Ďábelské chlebíčky
Plátky veky stejnoměrně pomažeme pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a dozdobíme petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.