Chris Norman má kulatiny

25. říjen 2020

Své 70. narozeniny slaví dnes britský zpěvák Chris Norman. Dodnes si vzpomíná na své první koncertování v Československu v roce 1983. „Tehdy, ještě před pádem komunismu, to pro nás na západě bylo takové mystérium. Nevěděli jsme, co tady můžeme očekávat."

Chris Norman je u nás jeden z nejznámějších světových zpěváků. Ještě než v Čechách poprvé koncertoval, mluvilo se o jeho polském turné, které absolvoval společně se skupinou Františka Ringo Čecha v roce 1977. A člověk nemusel ani nijak zvlášť pozorně sledovat tehdejší hudební scénu, aby se k jeho uchu nedostaly melodie, kterými Chris Norman, tehdy jako člen kapely Smokie, zásoboval evropské hitparády. Tehdy hráli několik týdnů v Los Angeles a odtamtud letěli rovnou do Varšavy. A to bylo úplně poprvé, co byli na tzv. východě. Poté už ho známe i z našich pódií. Norman dokonce v Praze natáčel svůj klip Break The Ice v polovině listopadu 1989.

Zpěvák má dnes raději ústraní a klid, než ruch velkoměsta. Ale rád vzpomíná. Jen mne stále mrzí, že se nám nikdy nepovedlo mít takový úspěch v Americe, jak bychom to chtěli. I když jsem nahrál se Suzi Quatro písničku Stumblin´ In, která měla velký úspěch a provázela ji druhá největší americká billboardová kampaň. Smokie měli obrovské hity, ale nikdy jsme nebyli v Americe tak populární jako v Evropě nebo v Austrálii. Měli jsme k dispozici obrovský trh, ale Ameriku se nám nepovedlo nikdy dobýt tak, jak jsme o tom snili.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.