Chystá se odkrytí sochy anděla na Mikulášském hřbitově, ve hře je ochranná vitrína i zprůchodnění parku

3. únor 2024 12:30

Návštěvníci Mikulášského hřbitova v Plzni by si brzy mohli zase prohlédnout sochu truchlícího anděla na hrobu Josefa Kajetána Tyla. Umělecké dílo posledních několik let zakrývá dřevěné bednění, to by se ale mělo změnit.

Hrob J. K. Tyla

Originál sochy vytvořený koncem 19. století Antonínem Wildtem je bezpečně uložený v depozitáři, na hřbitově najdeme kopii. Dřevěné bednění chrání sochu před vandaly, kteří umělecké dílo několikrát poškodili. Letos na jaře by nicméně mělo zmizet. Jak uvádí náměstek plzeňského primátora Aleš Tolar, pro zvýšení ochrany sochy se uvažuje o instalaci kamerového systému, ten ale není sám o sobě spásou. Proto zároveň vznikl ve spolupráci s architektem nápad překrýt sochu skleněnou vitrínou – tak aby si ji lidé mohli prohlížet, ale zároveň by byla v bezpečí.

Dřevěné bednění chrání sochu před vandaly

S instalací vitríny ale ne všichni souhlasí, problém s tím má například Národní památkový ústav. „Psali jsme odborné vyjádření už v roce 2019 a naše nesouhlasné stanovisko se od té doby nezměnilo,“ říká Viktor Kovařík z plzeňského pracoviště NPÚ. „Primárním cílem by měla být ochrana sochy přímo na místě bez nutnosti jejího dodatečného zakrytí. Myslíme si, že majitel by měl spíše zajistit zvýšený dohled policie či nasadit na místo kamery.“

Řešením by mohlo být zprůchodnění

Na hřbitově je kopie sochy

Památkový odbor magistrátu by za určitých podmínek s vitrínou souhlasil, jak prozrazuje vedoucí odboru Karel Zoch. Dle něj by se ale mělo jednat pouze o dočasnou variantu, než se podaří vytvořit cílové koncepční řešení. To představuje zprůchodnění hřbitova, na němž se přestalo pohřbívat na počátku minulého století a koncem 60. let se místo proměnilo na městský park. „Nyní je zde jen jeden vstup a lidi nic nemotivuje do parku chodit. Větší ruch by přitom mohl odradit vandaly, kteří sochu několikrát poničili. Ideální by bylo, kdyby byl park průchozí směrem k řece a ti, již vystoupí z tramvaje na Mikulášském náměstí, by si mohli cestu do města zkrátit právě skrz něj.“ Toto řešení je momentálně ve fázi základních úvah. K realizaci by dle Karla Zocha mohlo dojít za tři až čtyři roky.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio