Čistá Plzeň začala svážet vánoční stromky

7. leden 2020 15:35

Na Tři krále mnoho domácností odstrojuje vánoční stromečky. Lidé je odnášejí k popelnicím nebo na místa, která jsou k tomu v jejich obcích a městech určena. Plzeň k tomu vyhradila prostor u nádob na separovaný odpad. Společnost Čistá Plzeň použité vánoční stromky začala svážet v úterý 7. ledna.

Vůz jezdí na předem vymezeném rajónu od šesti hodin ráno a zaměstnanci za den seberou stovky stromků. Celkem se jedná o 650 stanovišť. „Za první den jsme objeli Bory a centrum, na další místa se dostaneme v příštích dnech. Všechna místa odklidíme v tomto týdnu dvakrát. V příštím týdnu budou tyto mimořádné svozy rovněž dva,“ řekl technický náměstek společnosti Čistá Plzeň Jan Šneberk.

Stromek nepatří do popelnice ani do igelitu

Stromky by měly být odstrojené a odložené na určeném stanovišti, zapomenuté kovové háčky na stromcích nevadí. Stromky by se v žádném případě neměly balit do igelitu. „Největší problém je, když lidé stromečky vyhodí na jiné místo, než je určeno. Stromečky taky nedávejte do popelnice, tím se pouze zabírá prostor,“ dodal Jan Šneberk. Použité vánoční stromky se štěpkují a materiál se následně pálí.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio