Čokoládové lanýže
podle kuchaře Ivo Růžičky.
Suroviny:
300 g čokolády (nejlépe 70% hořké)
2,5 dcl 33% smetany
3 lžíce alkoholu (rum, koňak apod. můžeme nahradit rumovou esencí)
špetka soli
150 g kakaa na obalení
Postup:
Šlehačku dáme do malého hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu, odstavíme, nasypeme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí.
Přidáme špetku soli, alkohol a dvě lžíce vody, vymícháme a dáme do lednice přes noc ztuhnout.
Z hmoty tvoříme kuličky a obalujeme v kakau.
Dáme do papírových košíčků a uchováváme v chladu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.