Connie Francis: Everybody´s Somebody‘s Fool

13. prosinec 2022

Dvacet hitů během pouhých čtyř let. Tím se mohla už na začátku své kariéry pochlubit zpěvačka Connie Francis.

Mnozí z posluchačů, si jistě vzpomenou na písničku, kterou na začátku šedesátých let zpíval Milan Chladil. Až na severní pól šel bych rád, jen kdybys chtěla být ke mně vlídná. V r. 1960 ji natočila a náležitě proslavila zpěvačka z New Jersey Connie Francis.

Pocházela z italsko židovské rodiny a my v tehdejším Československu, jsme ji znali jako umělkyni typu, dejme tomu, Ivety Simonové. Místní fanouškové pro její projev vymysleli termín citronový hlas a i písničky, které si od ní vypůjčili tuzemští interpreti, s tímto srovnáním korespondují. Alespoň ve skladbách jako Drahoušku můj, V mých památkách nebo Mámo. Nenechme se však mýlit. V padesátých letech se jí nevyhnuly ani rokenrolové hity jako Stupid Cupid a společně s Chuckem Berrym si zahrála ve filmu Rock, Rock, Rock.

S nástupem nových hudebních žánrů v šedesátých letech uplatnila svůj talent pro jazyky a začala nahrávat v italštině, japonštině a jidiš. Velký úspěch získala hlavně v Německu. Názvy jejích alb jako Největší světové hity, Milostné písně z Itálie a další, svědčí o tom, že už se jednalo o repertoár pro starší posluchače. A zde lze navázat na Chladilovu písničku, Až na severní pól šel bych rád. Zpívá, že místo na Severní pól půjde radši spát. S hitem Everybody's Somebody's Fool, kterou si poslechneme, se však Connie Francis stala první ženou na vrcholu hitparády časopisu Billboard.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.