Copa to v tom houští děláte

12. září 2016

Světlo světa spatřily v plzeňském studiu Českého rozhlasu a svůj otisk na nich nechali šikovní muzikanti a zpěváci ze Strakonic. Řeč je o nových nahrávkách strakonické Mladé dudácké muziky, která v letošním roce slaví 10. výročí existence a nový nosič sobě i fanouškům nadělila právě k této příležitosti.

Mladou dudáckou muziku ve Strakonicích založil před 10 lety kontrabasista Patrik Ředina, který je dodnes jejím organizačním i uměleckým vedoucím a zároveň upravovatelem písní. Od svého založení v roce 2006 muzika hraje v tradičním obsazení tzv. „velké dudácké muziky“ – Es klarinet, B klarinet, dvoje dudy, dvoje housle, viola a kontrabas.

V hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň se při natáčení nových snímků postupně vystřídali zpěváci Iveta a Lucie Červených, Jan Krátký, Patrik Ředina, Ondřej Kovalčík a Martina Brabcová. Vzniklo 17 nových snímků, které pocházejí ze dvou výrazných dudáckých oblastí – Prácheňska a Chodska.

Hned tři dudačky se podílely na natáčení nových snímků - Renata Doskočilová, Zuzana Horňáková a Michaela Babková. Celý nosič nese jméno podle jedné z písniček – „Copa to v tom houští děláte“. A pokud tušíte něco z „darebnějšího“ soudku, pak tušíte správně. Všechny nahrávky ale působí nesmírně mile a svěže a jsou plné až nakažlivé muzikantské radost.

Mladá dudácká muzika má celkově deset členů (s věkovým průměrem 22 let) a setkat se s ní můžete na různých místech naší republiky. Pravidelně koncertuje i v Německu a nedávno se vrátila dokonce z daleké Číny. Doma je ale v jižních Čechách - ve Strakonicích a folklornímu materiálu z jižních Čech (především oblasti Prácheňska) se s láskou věnuje. V krásných tradičních prácheňských krojích také Mladá dudácká muzika vystupuje.

Mladá dudácká muzika ve Strakonicích
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.