The Cranberries: Ode To My Family

14. červen 2024

Cranberries, česky brusinky, byla irská hudební skupina. Po skupině U2 druhá vůbec nejúspěšnější irská kapela. Slávu si získala svým originálním zvukem a hlasovým projevem zpěvačky s prvky irského folklóru.

Dnes se zaměříme na irskou zpěvačku Dolores O'Riordan a její slavnou skupinu The Cranberries. Dolores O'Riordan se narodila v roce 1971, když jí bylo 19 let, přidala se ke skupině The Cranberries, která se brzy stala jednou z nejvýznamnějších kapel devadesátých let. Její debutové album z roku 1993 obsahovalo hity jako "Linger" a "Dreams," které okamžitě zaznamenaly úspěch na mezinárodní scéně. Dolores byla známá svým výrazným hlasem a emotivním projevem, který dokázal přenést hluboké emoce. The Cranberries se stali jednou z nejúspěšnějších irských kapel všech dob, po celém světě se prodalo přes 40 milionů jejích alb. Textařská a skladatelská schopnost Dolores O'Riordan spolu s její jedinečnou barvou hlasu zanechala nesmazatelnou stopu v historii populární hudby.

Bohužel, Dolores O'Riordan nás ve svých 46 letech opustila. Její smrt zasáhla fanoušky po celém světě, ale její písně žijí dál a nadále inspirují nové generace posluchačů.

Skupina The Cranberries šplhala v roce 1994 po žebříčcích hitparád všech evropských států s písní Ode To My Family. Text k této baladě napsala právě zpěvačka Dolores O'Riordan, vzpomíná v něm na bezstarostné dětství, rodinu a domov a vlastně konstatuje, že ohlížet se nemá smysl a nikoho nezajímá, že měla krásné dětství a rodiče ji milovali.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio