Čtvrtá svíce a Vánoční přání. Poslechněte si hudební dárky Českého rozhlasu v podání Kaczi a Davida Deyla

29. listopad 2022

Po dvouleté přestávce se Český rozhlas vrací k myšlence hudebního vánočního dárku pro své posluchače. Letos jsou hned dva. Interprety doprovází Symfonický orchestr Českého rozhlasu a zpěv dětí z Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu.

Kaczi: Čtvrtá svíce
Hudba: Kateřina Kouláková, Jan Kořenek, Petr Harmáček, Lukáš Hradil
Text: Jan Kořenek, Kateřina Kouláková
Aranže: Petr Harmáček
Hrají a zpívají: Kaczi, Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Produkce videoklipu: Blue Lune Productions
Písnička vznikla za podpory Českého rozhlasu, Los Rentalos, Nemovitosti Kauer a srdečných přátel, kteří pomáhali s přípravou

Písnička Čtvrtá svíce od písničkářky a hudební skladatelky Kaczi vznikla podle adventních nedělí. Inspirací byla večeře zpěvačky s jejím přítelem, kdy seděli u stolu, popíjeli víno a zapálili čtvrtou svíci.

Na základě tohoto silného momentu napsal partner zpěvačky text, kterou věnoval Kaczi k Vánocům. „Je to píseň o lásce, milostném vztahu a adventním čase, který nám připomíná, abychom si na sebe vzájemně našli čas a dělali si radosti,“ říká Kaczi, která ve své tvorbě balancuje mezi folkem, popem a šansonem.

Atmosféru písně krásně dobarvují Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Obě skladby byly natočené v legendárním studiu A v Karlíně.

Vánoční přání Davida Deyla

Druhá píseň je duet, a to dokonce mezinárodní. Spolu s Davidem Deylem nazpívala píseň slovenská zpěvačka Kristina. Poslední československý vánoční duet byly Zvonky štěstí s Darou Rolincovou a Karlem Gottem. O vzniku písně Vánoční přání se rozpovídal autor hudby a zpěvák David Deyl:

David Deyl: Vánoční přání
Hudba: David Deyl
Text: Tomáš Roreček
Aranže: David Solař
Hrají a zpívají: David Dayl (zpěv a piano), Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Produkce: Marcus Tran
Label: Warner Music
Režie videoklipu: Viktor Odehnal

„Chtěl jsem napsat svižnou energickou píseň, která nebude pouze líbivou melodií, ale bude mít tradiční základ. Protože Vánoce jsou pro mě oslavou tradic a rodinnými chvílemi. Inspirací bylo moje dětství, které se odehrávalo v československém prostředí. Měl jsem velkou radost, když Kristína s natáčením souhlasila. Splnila mi přání a zároveň to je první letošní dárek.“ 

Největší výzvou pro něj bylo angažmá Symfonického orchestru Českého rozhlasu. „Spolupráce s takovým tělesem je vždy něčím mimořádným. Svým přístupem a profesionalitou velmi pomohl David Solař, který celou píseň pro orchestr zaranžoval.“

autor: djo | zdroj: Český rozhlas