Čtvrteční kulturní echo

11. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na operetu „Polská krev“ Oskara Nedbala dnes láká Velké divadlo v Plzni. „Polská krev“ bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet. Poprvé byla uvedena ve Vídni v říjnu 1913 a k prvnímu českému provedení došlo v prosinci téhož roku v Plzni. Nedbalova hudba zůstala výrazně česká – v plzeňském Velkém divadle se jí můžete nechat unášet od 19 hodin.

„Krvavou svatbu“ má na programu Komorní divadlo v Plzni. Drama, jehož autorem je Španěl Federico García Lorca, se stalo předlohou k autorskému tanečnímu divadlu mladého tvůrčího tandemu Pešková - Vermelho. V původní hře jde o moderní variantu vesnické tragédie, příběh lásky plný vášnivých emocí. Baletní soubor Divadla Josefa Kajetána Tyla vyjadřuje Lorcova slova pohybem, hudbou, barvou i stínem – dnes v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

A Komorní divadlo ještě jednou – do Divadla v Klubu dnes můžete zamířit na „Enigmatické variace“ francouzského dramatika Erica Emmanuela Schmidta. Herecký koncert Martina Stránského a Jana Maléře tam začne v 19 hodin.

„Prolomit ledy“ - sociální grotesku o tom, že dobro a zlo v duši člověka má někdy velmi nejasné hranice, nabízí Západočeské divadlo v Chebu. Francouzský dramatik Joël Pommerat píše na ostří nože, chladnokrevně, ale s velkou dávkou humoru a ironického odstupu, což ostatně můžete v chebském divadle posoudit sami - dnes v 19 hodin.

Vtipnou, hravou a moudrou komedii Milana Kundery „Jakub a jeho pán“ přiváží do Plzně Divadlo Bez zábradlí. Hlavní role v jízlivé variaci na Diderotův román „Jakub Fatalista“ ztvárňují Karel Heřmánek a Jiří Bartoška. Koná se od 20 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

„Ras al Chajma“ – představení Divadla Kámen se dnes uskuteční v plzeňském Dialogu. Poměrně souvislé vyprávění o ztrátě důležitého zařízení a z ní vzešlých nadějných vyhlídkách napsal a režíroval Petr Macháček. „Ras al Chajma“ je nejvýše oceněnou hrou na loňské přehlídce experimentujícího divadla v Písku – v Divadle Dialog v Plzni ji uvidíte v rámci festivalu „ARABFEST 2013“ od 20 hodin 30 minut.

„Tři tenoři“ – Josef Brindzák, Juraj Nociar a Miloš Guth dnes vystoupí v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Zazní Strauss, Verdi, Paganini a další, některé árie uslyšíte v originále. Do františkolázeňského divadla přijďte v 19 hodin 30 minut.

Projekci snímku „Lore“ australské režisérky a scénáristky Cate Shortland na 20. hodinu naplánoval Filmový klub Sušice. Poté, co byli Lořini nacističtí rodiče uvězněni Američany a Sověty, dívka přebírá zodpovědnost za své mladší sourozence a vede je z Bavorska na sever do bezpečí babiččina domu. Na své cestě potkávají židovského uprchlíka. Při odchodu ze sušického kina se neubráníte úvahám nad podstatou lásky, viny a odpuštění ve válkami zjizveném světě.

Dánský film „Hon“ promítá od 19 hodin 30 minut v kině Drahomíra Filmový klub Karlovy Vary. Mistr mezilidských dramat Thomas Vinterberg vytvořil mrazivý příběh o jedné neškodné lži, která rozpoutá nemilosrdnou štvanici na nevinného člověka. Film loni získal řadu významných cen na různých festivalech i v Cannes.

Kritika globalizace a světové ekonomiky - to je téma dnešního setkání s vedoucí katedry politických věd a ekonomie na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze Ilonou Švihlíkovou, které od 18 hodin nachystala Galerie Artamo v Plzni.

Na pořad s názvem „Klatovy – město karafiátů a zeleně“ zve klatovský Hifi Klub. K výročí klatovských karafiátů a zahájení proměn parků, respektive odložené regenerace klatovských sadů, ho připravil a provede vás jím Peter Pošefka – dnes v 19 hodin 30 minut v klatovském Hifi Klubu.

Spustit audio

Více z pořadu