Čtvrteční kulturní echo

2. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Japonskou klavíristku Hisako Kawamuru dnes večer přivítá Měšťanská beseda v Plzni. Umělkyně vystoupí na abonentním koncertu řady B Plzeňské filharmonie, který je naplánován od 19 hodin. Za dirigentský pult se postaví Koji Kawamoto. Vyslechnete si díla von Webera, Sibelia a Brahmse. Dnes večer v plzeňské Měšťanské besedě.

Poprvé v několikaleté historii rokycanského festivalu "Hudební jaro v Evangelickém kostele" je na pořadu kytarový koncert. Představí se na něm "Petit duo" ve složení Tomáš Hanzlíček a Jan Tuláček. "Petit duo" se zaměřuje výhradně na interpretaci kytarových skladeb období raného romantismu. Po duši vás jimi pohladí dnes od 19 hodin v Evangelickém kostele v Rokycanech.

Jednu z nejslavnějších operet všech dob - "Veselou vdovu" Franze Lehára - má na programu Karlovarské městské divadlo. Veselá vdova se stala Lehárovým prvním mezinárodním úspěchem a stále zůstává mistrovským dílem operetního žánru. Je plná nádherných melodií, které neztratily nic na své nápaditosti a lehkosti. Do Karlových Varů ji přiváží Divadlo F. X. Šaldy Liberec v režii Jana Ježka, začátek je v 19 hodin 30 minut.

Operu "Faust a Markétka" francouzského romantického skladatele Charlese Gounoda dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Postava středověkého německého učence doktora Fausta, který svou duši zaprodal ďáblu, inspirovala mnoho literátů, dramatiků i hudebníků. Gounodovo zpracování je na operních scénách patrně nejoblíbenější. Operu "Faust a Markétka" si budete moci v plzeňském Velkém divadle vychutnat v 19 hodin ve francouzském originále s českými titulky.

Komorní divadlo láká na hudební komedii "Miluju tě, ale…". Jejími aktéry jsou lidé různého věku a různorodých povah, jednotlivé scény mapují vývoj vztahu muže a ženy od první schůzky až po ztrátu životního partnera. Díky autorskému nadhledu má člověk pocit, že většina z oněch situací je mu důvěrně známá. Muzikál amerického dramatika Joea DiPietra s hudbou Jimmyho Robertse uvidíte v Komorním divadle v Plzni od 19 hodin.

"Jak utopit doktora Mráčka" - muzikálová adaptace filmové komedie o konci vodníků v Čechách vás dnes pobaví v Městském Divadle v Mariánských Lázních a to od 19 hodin 30 minut. Hostuje tam s ní Západočeské divadlo Cheb. V hlavních rolích hrají, zpívají, tančí a topí Pavla Janiššová, Petr Vydarený, Eva Navrátilová, Pavel Marek a s nimi celý herecký soubor chebského divadla.

Mírně ztřeštěná situační komedie francouzského humoristy Francise Vebera "Trouba na večeři" vás rozesměje v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Úspěšný vydavatel se spolu se svými přáteli baví tím, že si na večeře jednou týdně zve nic netušící, předem vytipované trouby. Hříčkou osudu se však ocitne v rukou toho, kterého chtěl učinit středem všeobecného veselí. Během večera, kdy je vystaven jeho neutuchající aktivitě, mnoho ztratí, ale také pochopí. "Troubu na večeři" předvede ve františkolázeňském divadle ochotnický soubor zdejšího Městského kulturního střediska - dnes od 19 hodin.

"Kávovar" - divoká komedie o tom, co se vám může stát, když si před tím, než jdete spát, neprohlédnete kávovar, vás čeká v Divadle Dialog v Plzni. Hru, jejímž autorem je Francouz Jean Guenot, do češtiny přeložil Jaromír Janeček, plzeňský Dialogu ji nabízí od 19 hodin v podání divadelního souboru Rozruch.

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na zájezdech s obědem zdarma? Šokující metody prodejců odhaluje dokument Silvie Dyšákové "Šmejdi", který můžete také dnes od 17 hodin 30 minut zhlédnout v kině Beseda v Plzni. Diváci starší 65 let mají vstup volný. Měšťanská beseda svými projekcemi pro širokou veřejnost doplňuje promítání pro seniory zdarma, které tento týden organizují městské obvody ve spolupráci s Dominik centrem.

"Post tenebras lux" dnes promítá Filmový klub Sušice. Název filmu v překladu znamená "Po temnotě budiž světlo", děj popisuje osudy mladé rodiny, která se z města odstěhuje na venkov - a zjišťuje, že život v přírodě jí nezaručí lásku a spokojenost. Mexický režisér Carlos Reygadas za tento snímek dostal na festivalu v Cannes cenu za režii. Dětské role ztvárnily jeho vlastní děti a obecně pro herce platí, že jsou mimořádně autentičtí. Přesvědčit se o tom ostatně můžete sami – ve 20 hodin v Kině Sušice.

Projekci snímku "Sněhurka: Jiný příběh" španělského režiséra Pabla Bergera na dnešek nachystal Filmový klub Karlovy Vary. Černobílé tragické melodrama je zasazeno do Španělska ve 20. letech minulého století. Zde žije krásná dívka, která nikdy nepoznala matku. Naučila se však umění svého otce, krále, což je bývalý toreador, kterého býk těžce poznamenal. Zlá macecha je stejně zlá, jako ve všech předchozích verzích, i trpaslíci se vyskytují, ale tím podobnost se základní grimmovskou verzí končí. Jak to bude dál, se dozvíte od 19 hodin 30 minut v karlovarském kině Drahomíra.

Cyklus přednášek o vývoji a směrech české a světové kinematografie "Film v proudu času" pokračuje v Západočeské galerii v Plzni. Tentokrát se spolu s filmovým znalcem Janem Kastnerem budete věnovat tvůrcům, kteří ovlivnili dějiny světové kinematografie ze země, jež bývá v desetiletí 1919 – 1929 označována jako Výmarská republika. O její filmové produkci zlé jazyky tvrdí, že "každé dílo je poznamenáno morbiditou a úpadkem morálních hodnot". Ale zároveň představuje vrchol expresionistického filmu. Jak to tedy bylo se skutečným přínosem těchto děl a jak na vás díla zapůsobí s téměř stoletým odstupem? To si můžete ověřit dnes od 17 hodin v přednáškovém sále v Pražské 13 v Plzni.

Za svojí tvorbou a životní cestou se dnes v plzeňském Artamu ohlédne výtvarník, bývalý chartista, disident a performer Vladimír Líbal – ve zmíněné restauraci a galerii se s ním můžete setkat od 18 hodin.

Babouci - nejstarší jihočeská dechovka dnes koncertuje ve Staňkově. K písničkám jako "Ten němčickej kostelíček", "Když jsem Vandroval" nebo "Malý háječek" připojí kapelník Petr Shýbal řadu vtipných historek a příhod z muzikantského života. Na Babouky zamiřte na 18. hodinu do Lidového domu ve Staňkově.

Na Béďu Šedifku Röhricha a další "Písničkové pohlazení" se můžete těšit v Měšťanské besedě v Plzni. Zahraje na něm s Komáry Trepka Nejdek, klasická trampská kapela, která v poslední době čím dál více tíhne k folku – dnes od 19 hodin v plzeňské Besedě.

Diváky od 4 let dnes v 9 hodin zaujme v plzeňském Divadle Alfa maňásková inscenace se spoustou písniček "Žabákova dobrodružství". Na motivy knížky Kenneta Grahama ji napsal Ivo Fišer.

Spustit audio

Více z pořadu