Čtvrteční kulturní echo

20. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Symfonický koncert u příležitosti 180. výročí narození Johannese Brahmse připravil na dnešek Karlovarský symfonický orchestr. Hudbu slavného německého skladatele, klavíristy a dirigenta z období romantismu si můžete spolu s ním připomenout od 19 hodin 30 minut v Lázních III v Karlových Varech.

Smíšený pěvecký sbor Fontána Mariánské Lázně vystoupí na dalším koncertě duchovní hudby v rámci „Mariánského festivalu". Na pořadu jsou Schubert, Vivaldi, Bortňanský a další autoři. Koncert se uskuteční od 20 hodin v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mariánských Lázních.

Slavnou operu Giacoma Pucciniho „Tosca" uvádí Velké divadlo v Plzni. Pucciniho pátá opera vznikla podle úspěšné hry francouzského dramatika Victoriena Sardoua a stala se jednou z nejhranějších oper světového repertoáru. Ve Velkém divadle ji uslyšíte v italském originále, doprovodí ji české titulky - dnes v 19 hodin.

Balet „Sen noci svatojánské" s hudbou Felixe Mendelssohna-Bartholdyho vás okouzlí i pobaví na scéně Komorního divadla v Plzni v 19 hodin.

Na novou inscenaci „Přehrada" láká všechny milovníky „ulítlého" divadla Západočeské divadlo v Chebu. Hrdinský epos z velína hydroelektrárny o boji z rozbouřenou hladinou přehradní nádrže i s proudy citů, výčitek a frustrací nastudoval s herci chebského divadla jejich umělecký šéf a režisér Zdeněk Bartoš. Na praštěnou aktovku s nezaměnitelně komickou poetikou autora Reného Levínského jste zváni do Studia d na 19. hodinu.

S křehkou komedií o lásce „Frankie a Johny" hostuje v Městském divadle v Mariánských Lázních pražské Divadlo v Rytířské. Uvěřitelný příběh o tom, jakou práci dá vzájemné sbližování dvou obyčejných lidí, kterým už život přichystal řadu těžkých životních zkoušek, napsal americký dramatik Terence McNally. Hrají Tereza Kostková a Aleš Háma - dnes od 19 hodin 30 minut v mariánskolázeňském divadle.

„Postel s nebesy" nabízí Divadlo Dialog v Plzni. Úsměvnou komedii holandského dramatika Jana de Hartoga v režii Jany Večeřové představí Šárka Vaculíková a Jan Večeřa. Začátek je v 19 hodin v plzeňském Dialogu.

„Divadlo na zámku" pokračuje v Plzni – Křimicích dnes „Večerem tříkrálovým aneb cokoli chcete". Dojemný příběh dvojčat ztracených v bouři je okořeněný vtipnými postavami, které roztáčejí kolotoč drobných podvodů. Jednu z nejlepších komedií Williama Shakespeara v podání Divadelního spolku Jezírko můžete na nádvoří křimického zámku zhlédnout od 20 hodin.

Americko - britskou krimikomedii bratrů Coenových „Big Lebowski" dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Lebowski je králem flákačů celého amerického západního pobřeží. K životu potřebuje jen pár dobrých koktailů, trochu marihuany, dva přátele na bowling a svůj koberec. Když o koberec přijde, život se mu změní - v 19 hodin 30 minut v karlovarském kině Drahomíra.

V pořadí 110. pokračování pořadu „Beze spěchu s Josefem Pospíšilem a hosty" vás čeká v Kulturním domě Peklo v Plzni. Setkáte se s populární krojovanou malou dechovkou Lidečankou z Valašska - v 17 hodin v plzeňském Pekle.

Novou výstavu - „Faksimile církevních rukopisů" - dnes zahajuje Muzeum církevního umění plzeňské diecéze. Expozice zahrnuje soubor 28 věrných kopií iluminovaných rukopisů pokrývajících období od 6. do 16. století a geografický prostor od Francie po Arménii. Vernisáž se koná v 16 hodin. Jedinečnou příležitost k seznámení se skvosty raně středověké až novověké knižní iluminace pak můžete v letním refektáři Muzea církevního umění v Plzni využít do 8. září.

Baví vás logické hádanky? Trápíte rádi svůj mozek? Zajímají vás nápadité úlohy? Pak zamiřte na novou interaktivní výstavu her a hlavolamů „Road Show" v Muzeu doktora Bohuslava Horáka v Rokycanech. Spolu se svými dětmi a přáteli si na ní můžete pohrát a vyzkoušet své znalosti a schopnosti až do 15. září. Slavnostní otevření výstavy her a hlavolamů v rokycanském muzeu je naplánováno na dnešní 16. hodinu.

Spustit audio

Více z pořadu