Čtvrteční kulturní echo

19. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Jan Tuláček na romantickou kytaru, Karel Valter na flétnu, Anna Veverková na housle a Jan Rouček na klapkovou trubku zahrají skladby Matějky, Kunertha a Molitora na dalším koncertě "Haydnových hudebních slavností". Koná se od 18 hodin v kostele svatých Cyrila a Metoděje v Řenčích.

Oratorium "Stvoření" Josepha Haydna zazní na dnešním abonentním koncertě Plzeňské filharmonie v Kulturním domě Peklo v Plzni. Zpívat budou sopranistka Lucie Silkenová, tenorista Vojtěch Kaděra, barytonista Tomáš Král a Kühnův smíšený sbor. Začátek je v 19 hodin.

"Slavnými Straussovými valčíky" se můžete nechat unášet v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Účinkuje Plzeňský smyčcový orchestr. Do františkolázeňského divadla přijďte na 19:30.

Komedii Williama Shakespeara "Jak se vám líbí" uvádí Velké divadlo v Plzni. Hra vás osloví jak moudrým pohledem na život, tak hravou jevištní komediálnosti. Radost z bytí z ní můžete čerpat od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

Operetu "Polská krev" Oskara Nedbala přiváží do Karlových Varů plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla. "Polská krev" bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet. Populární písničky jako "Jste kavalír, to vím" nebo "Blondýnky něžné" si vás opět získají v Karlovarském městském divadle dnes v 19:30.

Máte chuť se rozesmát až k slzám? Nenechte si ujít slavnou one men show Roba Beckera "Caveman" v Měšťanské besedě v Plzni. Pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví. V plzeňské Měšťanské besedě buďte v 19 hodin.

"Paličkovaná krajka z tónů a slov" vás čeká v Divadle Klatovy. Na svého prvního manžela herce Karla Högera zavzpomíná herečka Zdenka Procházková, předvede také ukázky z děl známých autorů. O hudební doprovod na lyrický a virtuosní pětiřadý xylofon se postará Renata Havlů. V 19:30 v klatovském divadle.

Mezinárodní folklórní festival "Mariánský podzim" dnes začíná v Mariánských Lázních. Zahájí ho "Tradiční výroba slovenských fujar" v Anglikánském kostele - zváni jste na 19. hodinu.

"Půlnoc v Paříži" režiséra a scénáristy Woodyho Allena dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Za scénář tohoto snímku dostal Woody Allen Zlatý glóbus a Oskara, jestli byste mu ocenění udělili i vy, posoudíte v karlovarském kině Drahomíra - projekce je naplánována na 19:30.

V pořadí 23. bondovku s názvem "Skyfall" s Danielem Craigem v hlavní roli, kterou v britsko-americké koprodukci natočil režisér Sam Mendes, nabízejí "Filmové noci" v lochotínském amfiteátru v Plzni. Dorazte tam na 20. hodinu.

"Stavební vývoj Sokolova po roce 1945" - to je téma dnešní přednášky Jana Runda v sokolovském Hudebním klubu M. Přednáška je součástí cyklu besed s osobnostmi, které zasvětily svůj život městu Sokolov. V Hudebním klubu M budete vítáni v 17 hodin.

Na komentovanou prohlídku výstavy "Faksimile církevních rukopisů" zamiřte do Muzea církevního umění plzeňské diecéze. Do problematiky rukopisů se zřetelem k dějinám české knižní kultury vás v 17 hodin zasvětí vedoucí knihovny Západočeského muzea Ila Šedo. Výstava je v plzeňském Muzeu církevního umění k vidění do 22. září.

Spustit audio

Více z pořadu