Čtvrteční kulturní echo

3. říjen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Best Fest 2013" - každoroční přehlídku toho nejlepšího, co nabízejí česká divadla, připravilo na říjen a listopad Karlovarské městské divadlo. Otevře ji představení pražského Divadla Ungelt „Růžové brýle". Dvojice amerických autorek zasadila děj do Chicaga roku 1938, na pozadí tehdejších tragických událostí rozehrává příběh tří vdov řešících spor svých zesnulých manželů. Těšit se můžete na notnou dávku svérázného židovského a irského humoru a skvělé herecké výkony Hany Maciuchové, Zuzany Bydžovské a Sabiny Rojkové - dnes od 19 hodin 30 minut v divadle v Karlových Varech.

Čtyřdenní mezinárodní přehlídka „Divadlo jednoho herce" dnes začíná v Chebu. O jediný festival svého druhu v Česku je tradičně velký zájem, zbývají poslední lístky na některá představení. Je mezi nimi také dnešní dopolední uvedení Goethova „Utrpení mladého Werthera" v podání Činoherního studia Ústí nad Labem - od 10 hodin Za oponou Západočeského divadla. Zamířit můžete i na „One Step Before The Fall" divadelní skupiny Spitfire Company Praha. Hypnotická hlasová a zvuková vlna zpěvačky Lenky Dusilové a silový tanec Markéty Vacovské se střetnou uprostřed boxerské arény - v 21 hodin ve františkánském kostele v Chebu.

Inscenaci "Bolero, Carmina burana" má na programu Velké divadlo v Plzni. Zazní významná a populární díla 20. století: Úvodní část večera vyplní dvě skladby Maurice Ravela - La Valse a Bolero v tanečním ztvárnění, zbytek večera potom kantáta Carmina burana od Carla Orffa. Do plzeňského Velkého divadla přijďte na 19. hodinu.

Rocková opera „Evita" ovládne jeviště Komorního divadla v Plzni. Připomene dramatický osud Evity Perónové, která se doslova prodrala z nejnižší sociální příčky až k titulu duchovní vůdkyně Argentiny. Příběh s tragickým koncem předvede plzeňský muzikálový soubor v Komorním divadle v 19 hodin.

Na klubové scéně v Komorním divadle vás v 19 hodin osloví „Kráska z Leenane". Drama napsal současný anglický autor Martin McDonagh a soustředil se v něm na vzájemný vztah i souboj dvou silných osobností žijících na zapadlém venkově - matky a její stárnoucí dcery.

„Drobečky z perníku" Neila Simona dnes přiváží do Plzně Divadlo A. Dvořáka Příbram. Tragikomický děj zahrnuje běžné životní situace, které musí řešit alkoholička právě propuštěná z léčení, její nedospělá dcera a neúspěšný herec, stále čekající na svoji příležitost. Simona Stašová dostala za roli v této hře před 6 lety cenu Thálie za mimořádný ženský jevištní výkon. „Drobečky z perníku" uvidíte v 19 hodin v plzeňské Měšťanské besedě.

„Pohádkový večer s Plzeňskou filharmonií" můžete spolu se svými dětmi prožít ve Zbirohu. Zjistíte, že velký orchestr si s pohádkovými melodiemi rozumí a klasika není pohádkám vzdálená. Hudbu uměleckým přednesem doplní Otakar Brousek mladší. Neobvyklý koncert pro malé i velké se uskuteční od 19 hodin ve zbirožském kinosále.

Snímek dánského režiséra Arcela „Královská aféra" dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Příběhem vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ, se můžete nechat strhnout v 19 hodin 30 minut v karlovarském kině Drahomíra.

„V zámku a podzámčí: Zmanipulované momentky" - to je název výstavy fotografií Pavla Hokynka, která dnes bude slavnostně zahájena v Galerii Goethe v Mariánských Lázních. Autor svým fotoaparátem zachytil celou řadu známých osobností: Václava Havla, Arnošta Goldflama, Naďu Konvalinkovou a další. Na vernisáži, která se koná od 18 hodin, bude Pavel Hokynek osobně přítomen. Výstavu lze považovat za malý dárek k jeho letošním sedmdesátinám, v mariánskolázeňské Galerii Goethe ji můžete navštívit do 3. listopadu.

Komentované prohlídky výstavy „Mikoláš Aleš v Plzni" se můžete zúčastnit v plzeňských Masných krámech. K cenným architektonickým památkám Plzně patří domy vyzdobené podle návrhů Mikoláše Alše. Na výstavě ke 100. výročí úmrtí slavného výtvarníka si mimo jiné prohlédnete původní Alšovy kartony, tedy prováděcí šablony, jejichž pomocí se kresba přenášela na omítku. Prohlídka v Masných krámech proběhne od 17 hodin, výstavou vás provedou její autoři Ivana Jonáková a Petr Domanický. (Další část expozice najdete v Západočeském muzeu, které výstavu spolupořádá se Západočeskou galerií a organizuje vlastní komentované prohlídky.)

Spustit audio

Více z pořadu