Čtvrteční kulturní echo

10. říjen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Je třeba zabít Sekala" - drama Jiřího Křižana o křivdě, bolesti, zlu v srdci člověka a o spravedlnosti lidské i té Boží uvádí Komorní divadlo v Plzni. Autor toto velké, syrové drama napsal jako scénář pro film Vladimíra Michálka, oceněný 11 Českými lvy. Jak se zdařilo jeho přenesení na divadelní prkna, můžete posoudit v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle. Ústřední postavy vytvářejí Martin Stránský a Jan Maléř.

S „Deštivými dny" Keithe Huffa hostuje v Sokolově pražské Divadlo Ungelt. Americké drama je hrou o síle přátelství a zároveň kriminálním příběhem. Hlavní role drsných policejních parťáků, kteří se přátelí od dětství, ztvárňují Richard Krajčo a David Švehlík. Prvně jmenovaný získal za tuto roli cenu Thálie 2012. „Deštivé dny" vás čekají od 19 hodin v Městském divadle Sokolov.

Hru „Pan Kačaba zasahuje" autorské dvojice Jarošíková / Herejk na dnešek nachystalo Divadlo Dialog v Plzni. Jarda má manželku. Jarda má milenku. Jarda má problém. Situační retro komedie, o tom, co se může během pátečního odpoledne stát v obyčejném bytě, aneb jak to dopadá, když (ne)odjedete na chatu, vás v plzeňském Dialogu zaujme ve 20 hodin.

Představení „Jan Werich aneb Haló, klaun!" nabízí L-klub v Plzni na Lochotíně. Těšit se můžete na setkání s Janem Werichem v podání herce Přemysla Kubišty. Dozvíte se mnoho zajímavého z veřejného i soukromého života oblíbeného umělce - dnes v 18:30 v plzeňském L-klubu.

Skladby ze zlaté éry swingu uslyšíte na koncertu „Glenn Miller Story" v Karlovarském městském divadle a to v provedení Big Bandu Karlovy Vary. Se sólovým zpěvem vystoupí Miroslava Lendělová. Začátek je v 19:30.

Snímek „Pevnost" dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Dokumentaristé Klára Tasovská a Lukáš Kokeš se vypravili do Podněstří, státu na území bývalého Sovětského svazu, jehož existenci téměř nikdo neuznává. Natočili tam poetický příběh o člověku, jeho vztahu ke svobodě a touze uniknout modernímu světu do ideálního univerza. Projekce je naplánována od 19:30 v karlovarském kině Drahomíra.

Komentované prohlídky výstavy „Mikoláš Aleš v Plzni" se můžete zúčastnit v Západočeském muzeu v Plzni. K cenným architektonickým památkám Plzně patří domy vyzdobené podle návrhů Mikoláše Alše. Na výstavě ke 100. výročí úmrtí slavného výtvarníka si mimo jiné prohlédnete původní Alšovy kartony, tedy prováděcí šablony, jejichž pomocí se kresba přenášela na omítku. Prohlídka v Západočeském muzeu se uskuteční od 17 hodin, výstavou vás provede její kurátor Jan Mergl. (Další část expozice najdete v Západočeské galerii, která výstavu spolupořádá a organizuje vlastní komentované prohlídky.)

Pořad autorských čtení „Oblázky z cest" připravilo na dnešek Středisko západočeských spisovatelů - a to od 17 hodin v Galerii Evropského domu v Plzni.

Třídenním cyklem přednášek o Platonově učení si tento týden Nová Akropolis v Plzni připomíná 2400. výročí založení jeho Akademie. Na přednášku s videoprojekcí můžete zajít i dnes od 18 hodin do sídla Nové Akropolis v Purkyňově ulici 12, vstup je volný.

„Z Čech až na konec světa" - o své cestě po Španělsku a Portugalsku na kole bude od 19 hodin v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích vyprávět cestovatel František Šesták.

Na přednášku „František Křižík - Edison z Plánice" láká Hifiklub Klatovy. Životní příběh významného českého vědce a vynálezce slovem a obrazem přiblíží Jaroslava Jánská - od 19:30 v klatovském Hifiklubu.

„Rušení klášterů na Plzeňsku" - to je název nové knihy Jakuba Krčky, na jejíž prezentaci jste zváni v 17:30 do kaple svaté Barbory v areálu bývalého františkánského kláštera v Plzni.

„Týden hispánské kultury" probíhá v Plzni. Jeho součástí jsou mimo jiné filmové projekce, divadelní představení, přednášky, workshopy flamenkového zpěvu a tance i flamenkový recitál. Dnes můžete mimo jiné zamířit na studentský happening na téma „Mexické dušičky", koná se od 17 hodin v Kopeckého sadech.

Spustit audio

Více z pořadu