Čtvrteční kulturní echo

14. listopad 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Muzikál „Monty Python´s Spamalot" dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Komediální hit s pověstným nadhledem vypráví poněkud naruby obrácenou legendu o králi Artušovi. Kromě chytlavých melodií je představení prošpikované typicky montypythonovským svérázným humorem, sarkasmem a ironií. Pokud jste příznivci tohoto druhu humoru, zamiřte na 19. hodinu do plzeňského Velkého divadla.
Tragikomedie „Garderobiér" od anglického dramatika Ronalda Harwooda vás pobaví v Komorním divadle v Plzni. Příběh je z válečného Londýna, kde se má hrát Král Lear. První herec kolabuje a jeho oddaný garderobiér se snaží zachraňovat situaci. Pravda s iluzí i tragika s humorem se spojí na jevišti plzeňského Komorního divadla v režii Zdeňka Kaloče v 19 hodin, v hlavní roli uvidíte Antonína Procházku.

Na klubové scéně Komorního divadla vás v 19 hodin osloví „Kráska z Leenane". Drama napsal současný anglický autor Martin McDonagh a soustředil se v něm na vzájemný vztah i souboj dvou silných osobností žijících na zapadlém venkově - matky a její stárnoucí dcery.

„Pan Kačaba zasahuje" - na hru autorské dvojice Jarošíková / Herejk láká divadelní soubor Sofranza. Jarda má manželku. Jarda má milenku. Jarda má problém. Situační retro komedie vás rozesměje v Divadle Dialog v Plzni ve 20 hodin.

Baletem „Labutí jezero" Petra Iljiče Čajkovského se můžete nechat okouzlit v Karlových Varech. Labutí jezero patří k nejslavnějším a nejznámějším klasickým baletním titulům a je na repertoáru všech světových scén. V Karlovarském městském divadle s ním hostuje Severočeské divadlo, v roli Odetty a Prince se představí Margarita Pleškova a Vladimír Gončarov. Začátek je v 19:30.

„Kouzelné noci Kateřiny Kněžíkové" dnes nabízí Plzeňská filharmonie. Na programu jsou Martinů, Janáček a Dvořák, filharmonii povede dirigent Tomáš Brauner. Krásnou hudbou a zpěvem sopranistky Kateřiny Kněžíkové se můžete nechat unášet od 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

„Jazzování s Big Bandem" Konzervatoře Plzeň vás čeká v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Zazní swingové melodie známých bardů jazzu jako jsou Miller, Ellington, Sinatra a další. Jazzování ve františkolázeňském divadle je naplánováno na 19. hodinu 30. minutu.

V Plzni probíhá festival nejen animovaného filmu „Podzimní sklizeň Animánie". Dnes můžete zajít na projekci postkatastrofického filmu amerického režiséra Shanea Adlera „Číslo 9" od 19 hodin v plzeňské Měšťanské besedě a koncert Fru Fru od 21 hodin v Anděl Caffé Music Baru v Plzni. Další program festivalu je k dispozici na www.animanie.cz.

Filmový klub Karlovy Vary dnes promítá dánský snímek „Svatba mezi citróny". Režisérka Susanne Bier v této romantické komedii s citem a jistotou provázala téma lásky, absurditu, humor, břitké dialogy, jemně vykreslené charaktery a zdánlivě jednoduché životní pravdy. V karlovarském kině Drahomíra budete vítáni v 19:30.

Tajemné podzemí středověkého dolu Jeroným a heraldickou historii zdejších hornických symbolů vám dnes v Mariánských Lázních přiblíží Rudolf Tomíček. Přednáška se koná od 18 hodin v budově Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Pokud vás dobývání přírodního bohatství a jeho historie zajímají, zastavte se také v Muzeu v Nejdku. Až do 1. prosince tam můžete navštívit výstavu „Rudné hornictví na Nejdecku". Muzeum má otevřeno od středy do neděle vždy od 8:30 do 16:30 s hodinovou polední pauzou.

Spustit audio

Více z pořadu