Čtvrteční kulturní tipy

20. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

V rámci festivalu „Smetanovské dny" v Plzni se dnes uskuteční abonentní koncert Plzeňské filharmonie. Představí se na něm laureáti ceny „Plzeňský Orfeus" a „Plzeňský Orfeus Junior" za rok 2013. Mimo jiné zazní symfonie Jiřího Bezděka „Krajino duše mé…". Plzeňskou filharmonii povede Koji Kawamoto - dnes od 19 hodin v plzeňské Měšťanské besedě.

Operu Bohuslava Martinů „Voják a tanečnice" má v 19 hodin na programu Velké divadlo v Plzni. Skladatel se ve své vůbec první opeře nechal inspirovat atmosférou revue, ale také operetou a jazzem. Budínovo libreto je plné humoru a inscenace v nastudování dirigenta Petra Kofroně a režiséra Tomáše Pilaře vhodná pro celou rodinu.

Na klubové scéně v Komorním divadle vás v 19 hodin zaujme „Kráska z Leenane". Drama napsal současný Angličan Martin McDonagh a soustředil se v něm na vzájemný vztah i souboj dvou silných osobností žijících na zapadlém venkově - matky a její stárnoucí dcery.

Hudební skladatel a kapelník Antonín Tichý, někdejší rozhlasový hudební redaktor, oslaví dnes v Hifiklubu Klatovy své významné životní jubileum. Hostem večera bude zpěvačka Zuzana Wolfová. Všichni příznivci lidové muziky a dechovky budou v klatovském Hifiklubu vítáni v 19:30.

Konrádyho dudácká muzika dnes vystoupí v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Chodské písničky a orchestrální skladby v podání oblíbené domažlické kapely si tam můžete poslechnout od 19:30.

Finálový večer pěvecké soutěže „Solasido" dnes proběhne v Plané. Jedná se o moderní soutěž s populární i lidovou písní pro děti od 6 do 15 let, které zpívají za profesionálního hudebního doprovodu. Zváni jste do Plánského biografu na 18. hodinu, výtěžek koncertu obdrží pěstounské rodiny.

Divadlo Dialog, Divadlo pod Lampou a kulturní dům Peklo - to jsou místa projekcí „Jednoho světa" v Plzni. Ústředním tématem festivalu dokumentárních filmů o lidských právech je tentokrát „Práce". Podrobný program najdete na internetových stránkách jedensvet.cz.

Na kontroverzní snímek „Nymfomanka" láká Filmový klub Karlovy Vary. Dánský režisér Lars von Trier natočil divoký a poetický příběh erotické cesty ženy, od jejího narození až do věku 50 let, vyprávěný z pohledu hlavní hrdinky, nymfomanky Joe. První část můžete v karlovarském kině Drahomíra zhlédnout dnes od 19:30, druhou za týden.

„Kdy a jak se film naučil mluvit" - to je téma další části cyklu o dějinách kinematografie „Film v proudu času". S filmovým publicistou Janem Kastnerem se můžete setkat v 17 hodin v přednáškovém sále Západočeské galerie v Pražské 13 v Plzni.

Do Brazílie vás tentokrát zavede další z „Výprav za poznáním" v Západočeském muzeu v Plzni. S cestovatelkou Sašou Ryvolovou navštívíte jižní část země s jejími světově proslulými vodopády, prožijete i vzrušující chvíle v karnevalovém Rio de Janeiru. Do plzeňského Západočeského muzea zamiřte na 18. hodinu.

Papua - Nová Guinea byla už několikrát cílem cest veterináře Luďka Uzla. Vrací se tam, přestože ho během jeho výprav několikrát sklátila malárie. Touha po objevování neznámého je silnější - na Papui se například pokusil o „prvokontakt“ s domorodými kmeny žijícími odloučeně od civilizace, jejichž vývoj se zastavil v období mladší doby kamenné. Své zážitky vám popíše a fotografiemi přiblíží v 17 hodin v restauraci Na Střelnici v Rokycanech.

Spustit audio