Čtvrteční kulturní tipy

27. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Závěrečný koncert festivalu „Smetanovské dny" se dnes uskuteční v Měšťanské besedě v Plzni. Učinkují Slovenská filharmonie pod taktovkou proslulého íránského dirigenta Alexandera Rahbariho a houslový virtuóz Dalibor Karvay. Na programu jsou Musorgskij, Bruch a Mendelssohn-Bartholdy. Koncert v plzeňské Měšťanské besedě začne v 19 hodin.

Italský tenorista Giancarlo Ruggieri dnes vystoupí ve Františkových Lázních. Těšit se můžete na klasické, operetní i muzikálové melodie, skladby z filmového plátna a neapolské písně. Hudební doprovod zajistí klavírista Václav Krahulík a ruská houslistka Elena Orekhova. Koncert zpestří balet v podání Soni Ruggieri. Dnes od 19:30 ve františkolázeňském Divadle Boženy Němcové.

Sestup Orfeův" dnes v rámci Klubu mladého diváka uvádí Velké divadlo v Plzni. Autor Tennessee Williams děj zasadil do krutého prostředí puritánského amerického Jihu, kde naráží na odpor všechno nekonformní a osobité. Z pocitu osamění se tam rodí vášnivá touha po lásce, porozumění a vzájemném naslouchání. „Sestup Orfeův" je dnes v nabídce Velkého divadla naposledy a to od 19 hodin.

Na americký muzikál „Polibek pavoučí ženy" láká Komorní divadlo v Plzni. V jihoamerickém vězení sdílejí celu politický aktivista a gay - pokud chtějí přežít, musí se naučit spolu vycházet. Autorské trojici Kander, Ebb a McNally se podařilo i z takto nemuzikálového tématu stvořit dílo plné napětí a vášní - v 19 hodin vás zaujme v plzeňském Komorním divadle.

Příležitost obdivovat herecké umění jednoho z nejuznávanějších českých herců Petra Kostky dnes máte v Karlových Varech, kam s inscenací „Dvanáct rozhněvaných mužů" přijíždí Východočeské divadlo Pardubice. Vinen či nevinen? Soudní drama amerického autora Reginalda Roseho s Petrem Kostkou v hlavní roli vás osloví v 19:30 v Karlovarském městském divadle.

„Bohumil Hrabal méně známý?" - to je název přednášky, která vám slavného spisovatele představí coby malého chlapce, studenta nebo dosti divokého důchodce. Dozvíte se více také o Hrabalových knihách, čím se jejich autor při psaní inspiroval a mnoho dalšího. Přednášku povede Jiří Staněk z Pedagogické fakulty Západočeské univerzity, zváni jste na 17. hodinu do studovny Univerzitní knihovny ve Veleslavínově ulici v Plzni.

Cyklus přednášek „Filozofie a psychologie Východu a Západu" s podtitulem „Filozofie pro život" dnes zahajuje Nová Akropolis v Plzni. Přednášky se budou konat každý čtvrtek od 18 hodin a v rámci uvedeného cyklu jich je celkem 14.

„Výprava za poznáním" vás čeká také v Západočeském muzeu v Plzni. O své cestě po Číně vám budou vyprávět Jakub Sivák a Tomáš Chmelík, kteří nejlidnatější zemi světa procestovali s batohem na zádech. Kromě stopu, vlaku a autobusu si vyzkoušeli také jízdu na koni a když nebylo zbytí, šli pěšky. Zjistíte například, proč nastoupit do vlaku Transsibiřské magistrály s velkým balením čaje nebo čemu se vyhnout v čínském jídelníčku. „Stopem do Šanghaje" se dnes můžete v Západočeském muzeu vydat v 18 hodin.

Hostem pořadu „Beze spěchu s Josefem Pospíšilem III." dnes bude netradiční malá dechovka Šťáhlavská šestka a společně oslaví 90. výročí populárního plzeňského baviče Jiřího Egermaiera. Vítáni budete v 17 hodin v Kulturním domě Peklo v Plzni.

Druhou část kontroverzního snímku „Nymfomanka" na dnešek připravil Filmový klub Karlovy Vary. Dánský režisér Lars von Trier /Lárs fon Tríə/ natočil divoký a poetický příběh erotické cesty ženy od jejího narození až do věku 50 let líčený z pohledu hlavní hrdinky, nymfomanky Joe. Do karlovarského kina Drahomíra zamiřte na 19:30.

Barokní lékárnu U Bílého jednorožce v Klatovech můžete vzhledem k poměrně příznivému počasí už teď v březnu navštívit od pondělí do pátku vždy mezi 14. a 16. hodinou. K vidění je tam lékárenské zařízení pocházející z 1. poloviny 17. a z 18. století. Unikátní lékárna byla v běžném provozu až do roku 1966, kdy byla vyhlášena za památku a přešla pod správu klatovského muzea. V dubnu bude barokní lékárna U Bílého jednorožce přístupná v uvedených dnech už od 13 hodin.
Soudní drama za zavřenými dveřmi „Dvanáct rozhněvaných mužů", je dnes večer na programu Městského divadla v Karlových Varech. Tucet porotců rozhoduje o vině či nevině a v zápalu boje na sebe prozradí víc, než chtějí. Inscenaci nastudovalo Východočeské divadlo v Pardubicích a karlovarské městské divadlo ji uvede v 19:30.

Galerie umění Karlovy Vary dnes zahajuje výstavu obrazů, kreseb a objektů akademického malíře Oldřicha Tichého s názvem "Jedním tahem těsně nad zemí". Autorova tvorba, jeho rozprava o skutečnosti, o světě i vlastním určení v něm, je vedena schopností rozumět a obrazem znovu zviditelnit, co nám skutečnost říká a jak se na nás obrací. Vernisáž začíná v 17 hodin a Expozici pak můžete navštívit až do 4. května.

Muzeum v Nejdku na Karlovarsku otevírá novou výstavní sezónu. Expozice se jmenuje "Kočky a kočičky pro radost". Prodejní výstavu výrobků s jarní a velikonoční tématikou připravilo muzeum Karlovy Vary ve spolupráci s občanským sdružením Dětská radost, které se stará o handicapované děti. Ty svoje výrobky vyráběly ve stacionáři Mateřídouška Chodov, také s přispěním rodičů. Expozici doplňují výtvarné práce dětí z nejdeckých základních škol Karlovarská a Nám. Karla IV. Prodejní výstava dětských prací potrvá v nejdeckém muzeu do 27. dubna.

Koncert dvou kapel, které spojuje hudební styl reggae. Taková je pozvánka na dnešní večer do karlovarského klubu Paderewski. První z nich - Kulturní Milan je západočeská skupina hrající reggae a hippie hudbu. Je známá také tím, že každý koncert je něčím nový a neopakovatelný. Druhá formace si říká Uragan Andrew and Reggae Ortodox. Jde o kultovní kapelu z Ústí nad Labem. Koncert začne v 19:30.

Spustit audio