Čtvrteční kulturní tipy

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Francouzský violoncellista Victor Julien-Laferrière bude hostem na dnešním abonentním koncertu Plzeňské filharmonie. Zazní skladby Pexidra, Elgara a Suka. Orchestr filharmonie povede dirigent Ondřej Kukal. Koncert se koná od 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

Bratři Ebenové letos slaví 30. výročí, od vydání svého prvního alba „Malé písně do tmy" - ve své době se deska stala doslova zjevením na tuzemské folkové scéně. Písničky, které kapela celé roky nehrála a při této příležitosti je znovu zařadila do svého repertoáru, ale i zbrusu nové skladby, uslyšíte na dnešním koncertě v Městském divadle Sokolov. Začátek je v 19 hodin.

Letošní 100. výročí narození a 40. výročí úmrtí Karla Polaty připomene dnešním koncertem v Sušici jihočeská dechovka Libkovanka. Vzpomínkovým večerem vás provede Josef Pospíšil. Přijďte na 19:30 do sušické Sokolovny.

Irskou taneční show „Love in Flames - Láska v plamenech" předvede dnes slovenská skupina Merlin v Karlovarském městském divadle. Pozitivní energii z nevšedního představení tam můžete čerpat od 19:30.

Muzikál „Monty Python´s Spamalot" v 19 hodin uvádí Velké divadlo v Plzni. Komediální hit vypráví s pověstným nadhledem poněkud naruby obrácenou legendu o králi Artušovi. Kromě chytlavých melodií je představení prošpikované typicky montypythonovským svérázným humorem, sarkasmem a ironií.

Komedii „Lháři" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Hru skotského dramatika Anthonyho Neilsona nastudoval režisér plzeňské činohry David Šiktanc. O Štědrém večeru dvojice policistů přináší rodině zprávu o tragické nehodě jejich dcery. Umanutá touha strážců zákona po ohleduplnosti se vlivem neočekávaných událostí mění v groteskní souboj o přežití - dnes v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni.

Vybrané filmy z letošního 21. ročníku „Febiofestu" můžete ode dneška do soboty zhlédnout v plzeňském multikině Cinestar. V nabídce jsou snímky ze 3 festivalových sekcí - „Soutěž Nová Evropa", „Panorama světového filmu" a „Zvláštní uvedení".

Přednášku „Vážná hudba technicky i filozoficky" dnes pořádá občanské sdružení Čerchovan. O koncertech Čerchovanu promluví dirigent Marek Vorlíček, mimo jiné se dozvíte, s jakými technickými problémy se musel orchestr i sbor vyrovnat při nastudování Händelova oratoria „Mesiáš". Nad filozofickým poselstvím tohoto barokního hudebního díla se pak zamyslí Zdeněk Vyšohlíd. Kdy a kde? Od 17 hodin v Galerii bratří Špillarů v Domažlicích.

„Gobi - nejen o koni Převalského" - to je téma přednášky Evžena Kůse, která se dnes uskuteční v Muzeu Cheb. Je součástí 10. ročníku cyklu „Z Chebu křížem krážem". Do chebského muzea jste zváni na 17:30.

Už jen do 5. dubna můžete v galerii Sam83 v České Bříze navštívit výstavu „Love", která představuje výběr z díla Jaroslava Prášila. Jedná se o jeho malby ze 70. let a grafiky a paličkované šperky z poslední doby.

Žáci 15. základní školy v Plzni-Skvrňanech ode dneška prezentují své práce na plzeňské radnici. Výstava bude slavnostně zahájena dnes v 16 hodin.

„Krajská postupová přehlídka dětských skupin scénického tance" dnes proběhne v Klatovech. Vítáni budete od 13:30 v klatovském divadle.

Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně připravil na dnešní večer v mariánskolázeňském Společenském domě Casinao další z řady abonentních koncertů. Na programu je tentokrát Koncert pro klavír a orchestr b moll Petra Iljiče Čejkovského a jeho Symfonie č. 4 f moll. Jako sólistka se představí Alena Kohoutová. Koncert má začátek v 19: 30, diriguje Martin Peschík.

Irská taneční show je dnes na programu Městského divadla v Karlových Varech. Po třech úspěšných tanečních představeních, která se odehrála po celé české republice, představí známý taneční soubor Merlin novou, dech beroucí show nazvanou „Láska v Plamenech“. Strhující irský step, plný pozitivní energie a emocí, působivé kostýmy a světelné efekty vás uhranou v 19:30.

Po více jak dvou letech vystoupí v Chebu jedna z nejpopulárnějších českých zpěvaček Lucie Bílá. Kulturní centrum Svoboda pozvalo Lucii Bílou s jejím komorním vystoupením, kdy se zpěvačka prezentuje společně s vynikajícím klavíristou Petrem Maláskem. Chebský koncert má začátek v 19 hodin.

Klub Paderewski pozval na scénu Husovka v Karlových Varech jednu z nejvýraznějších postav české folkové a trampské scény - Pavla Žalmana Lohonku. Působil v několika kapelách, ale proslul především jako člen legendární jihočeské kapely Minnesengři. Písničky Pavla Žalmana Lohonky rozezní karlovarskou Husovku v 19:30.

Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech zahajuje výstavu s názvem "Sto podob a sto let Becherovy vily". Expozice je průřezem stoletou existencí budovy z pohledu architektonického i historického. Zároveň je ve výstavě věnován velký prostor všem jejím uživatelům, včetně někdejšího Domu pionýrů a mládeže. Poslední část expozice se věnuje rekonstrukci budovy a jejího znovuoživení. Vernisáž začíná v 17 hodin.

Spustit audio