Čtvrteční kulturní tipy

22. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Divotvorný hrnec" na dnešek nachystalo plzeňské Komorní divadlo. Broadwayský muzikál v úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha vás tam pobaví od 19 hodin.

Baletem „Labutí jezero" Petra Iljiče Čajkovského v nastudování Severočeského divadla se můžete nechat okouzlit v Karlových Varech. V roli Odetty a Prince se představí Margarita Pleškova a Vladimír Gončarov. V Karlovarském městském divadle budete vítáni v 19:30.
Už dopoledne karlovarské divadlo nabízí seniorům a studentům nový zábavně-edukativní pořad „Karlovy Vary na vlnách vřídla a kumštu". Jak dopadne fiktivní setkání Goetha, Beethovena a Freuda? Dozvíte se v 10 hodin v Karlovarském městském divadle.

Mezzosopranistka Jana Horáková Levicová a sopranistka Radka Sehnoutková zazpívají na dnešním abonentním koncertu v Městském kulturním středisku v Domažlicích. Na klavír zahraje Katarína Bachmannová. Začátek je v 19:30.

Na recitál zpěvačky Lucie Bílé s klavírním doprovodem Petra Maláska láká Kulturní dům Klatovy. Jedinečný hudební zážitek vás tam čeká od 19 hodin.

„Cizí oběd" si dnes můžete dát v kině Drahomíra v Karlových Varech. Snímek natočil indický režisér Ritesh Batra a v příběhu použil specifickou a nenapodobitelnou roznášku obědů v Bombaji. Co způsobí zatoulané kastrůlky s obědem? Zdánlivě jednoduchá zápletka odkrývá svět prostých Indů s humorem a ve svižném tempu. Projekce Filmového klubu Karlovy Vary je naplánována na 19:30.

Na téma „Kouzlo kamenných křížů" bude ve Žluticích přednášet Petr Bořil. Seznámí vás s kamennými kříži, křížovými kameny i kamennými stélami, které můžete spatřit v obcích, u cest i v neprostupných houštinách. Dnes od 17 hodin ve žlutickém penzionu Harmonie.

40 let Slavkovského lesa můžete oslavit na „Jarním setkání" jeho příznivců. Zváni jste do budovy správy chráněné krajinné oblasti v Mariánských Lázních na 15:30. Těšit se můžete na pásmo přírodovědných přednášek a příspěvků, výstavu maleb ze Slavkovského lesa od Marty Nyklesové a večerní posezení s hudbou.

Výstava „Hrdinové a oběti 1. světové války" dnes bude slavnostně zahájena v Městském muzeu ve Zbiroze. Expozice především prostřednictvím dobových fotografií a korespondence přibližuje život českých vojáků v bitvách i ve chvílích odpočinku, jejich trápení, radosti a také vojenský humor, který jim v těžkých chvílích pomáhal přežít. Dává možnost nahlédnout do osudů lidí nejen z Rokycanska, ale z mnoha míst západních Čech. Vernisáž proběhne v 17 hodin, výstavu ve zbirožském muzeu můžete navštívit do 22. června.

Knihovna Loket na Sokolovsku připravila od 17 hodin přednášku ředitele Státního okresního archivu Karlovy Vary Milana Augustina. Je věnována loketskému rodákovi Antonu Gnirsovi. Dozvíte se, jaké důvody přivedly slavného loketského občana do zapadlé Istrie, kde se v letech 1899-1919 postupně stal nejvyšší vědeckou autoritou.

Do karlovarského hotelu Imperiál jste zváni na speciální gastronomickou akci nazvanou "Chřest - zelenina plná zdraví", zaměřenou na tuto lahodnou zeleninu, plnou zdraví. Od 20 hodin si můžete vyzkoušet obvyklé i neobvyklé způsoby přípravy nabízených pokrmů.

Spustit audio