Čtvrteční kulturní tipy

29. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Festival porozumění" dnes vyvrcholí v Mariánských Lázních. Akce s více než desetiletou tradicí je příležitostí k vzájemnému setkávání lidí s handicapem a bez handicapu. Bohatý třídenní program završí závěrečný festivalový večer s hudební skupinou Vega, který bude moderovat herec Jaroslav Dušek. Zváni jste na 19. hodinu do mariánskolázeňského D-Clubu Dyleň.

Inscenaci „Unaveni sluncem" připravilo Velké divadlo v Plzni. Text vznikl podle úspěšného filmového scénáře, který adaptoval Peter Flannery. Pohodovou atmosféru v letním sídle plukovníka Rudé armády Kotova naruší příjezd tanků. A tajemství z minulosti náhle otevírá nevyzpytatelnou budoucnost - dnes v 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" dnes v rámci Klubu mladého diváka uvádí Komorní divadlo v Plzni. Příběh o tanci přináší výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. Začátek představení je v 19 hodin.

Skladby ze zlaté éry swingu zazní na dnešním koncertu „Glenn Miller Story" v Karlovarském městském divadle a to v podání Big Bandu Karlovy Vary pod vedením trombonisty Zdeňka Kráma. Se sólovým zpěvem vystoupí Miroslava Lendělová. Koncert se koná od 19:30.

Dokumentární snímek francouzského režiséra Pascala Plissona „Cesta do školy" dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Dětské protagonisty filmu, žijící ve čtyřech různých koutech světa, spojuje společná touha po poznání. Jedině studium jim může pomoci k lepší budoucnosti a proto se každý den vydávají na dlouhou a strastiplnou cestu za vzděláním. Vy se na projekci vydejte na 19:30 do karlovarského kina Drahomíra.

Na „Setkání s Ivo Šmoldasem" láká Kulturní dům Horažďovice. Básník, nakladatelský redaktor, kulturní publicista, scénárista, moderátor a překladatel tam bude hostem od 19:30.

„Orbis pictus Františka Kupky. Od symbolismu k reportáži" - to je název výstavy, která bude slavnostně zahájena ve výstavní síni Masné krámy v Plzni. Její autoři se soustředili na počáteční období tvorby Františka Kupky, kdy se po přesídlení do Paříže věnoval především grafickému dílu, ilustrátorské práci, přispíval svými kresbami do ilustrovaných revuí a satirických časopisů. Expozice zmíněné období představuje prostřednictvím známých i méně známých prací pocházejících z českých a francouzských sbírek. Vernisáž proběhne v 17 hodin, výstava v Západočeské galerii v Plzni potrvá do 7. září.

Výstava „Kuchyňští pomocníci našich babiček" bude v 16 hodin slavnostně otevřena v Muzeu doktora Bohuslava Horáka v Rokycanech. Návštěvníkům přiblíží každodenní život českých hospodyněk v průběhu 20. století. Expozici v rokycanském muzeu najdete do konce srpna.

Spustit audio