Čtvrteční kulturní tipy

19. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Japonský klavírní virtuos Izumi Tatena vystoupí na koncertě Karlovarského symfonického orchestru. Zahraje „Klavírní koncert D dur pro levou ruku a orchestr" Maurice Ravela - francouzský komponista ho složil na přání válečného invalidy. Sám Izumi Tateno vládne po mrtvici pouze levou rukou. Kromě Ravelovy hudby zazní také „Symfonie č. 2 D dur" finského skladatele Sibelia. Výjimečný koncert vás čeká v Lázních III v Karlových Varech od 19:30.

Končí 30. ročník „Skupovy Plzně" - přibližně v 17 hodin budou v plzeňském Divadle Alfa slavnostně vyhlášeny jeho výsledky. Přehlídka nejlepších českých loutkových a alternativních souborů v krajském městě nabízí i zajímavý doprovodný program, například „Obludárium" Divadla bratří Formanů a to od 22 hodin ve stanu na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Podrobnosti k festivalu jsou k dispozici na skupovaplzen.cz.

„Producenti" - úspěšný americký muzikál Mela Brookse a Thomase Meehana dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. V New Yorku na konci 50. let se neúspěšný divadelní producent a jeho účetní snaží vydělat tímto fíglem: „Získáte od investorů milión dolarů, uvedete propadák za sto tisíc a zbytek si necháte." „Producenti" vás v plzeňském Velkém divadle pobaví od 19 hodin.

Ve velkém sále TJ Sokol Rokycany se uskuteční premiéra dětského muzikálu Král zbojníků. Daniel Klán ho napsal podle románu Alexandra Dumase. O nastudování se postaral tým ze základní školy v Rokycanech. Představí se sólisté, sbor ŠUM, taneční kroužek a členové dramatického kroužku. Začátek představení je v 17 hodin.

Renčínova „Nejkrásnější válka" - komedie o vzbouření athénských žen proti válkychtivým mužům - vás rozesměje v Lidovém domě ve Starém Plzenci. Na představení zve ochotnický divadelní soubor Jirásek 2012. Začátek je v 18 hodin.

Nejstarší jihočeská dechovka Babouci slíbila účast v pořadu „Beze spěchu s Josefem Pospíšilem". V Kulturním domě Peklo v Plzni budete vítáni od 17 hodin.

„Jindřich Waldes a František Kupka. Sběratel a jeho malíř - malíř a jeho sběratel" - to je téma přednášky, na kterou láká Západočeská galerie v Plzni. Jedná se o doprovodnou akci k výstavě „Orbis pictus Františka Kupky / Mezi symbolismem a reportáží". Mimo jiné si na ní můžete prohlédnout sérii Kupkových kreseb z původní Waldesovy sbírky, kterou do Plzně zapůjčilo pařížské muzeum. Expozici najdete ve výstavní síni „13" do 7. září. Začátek přednášky je naplánována na 17. hodinu.

Výstava „Kubánský filmový plakát" bude slavnostně zahájena v Galerii umění Karlovy Vary. Koná se u příležitosti 55. výročí vzniku filmového průmyslu na Kubě. Expozici tvoří třicítka plakátů ze 70. let 20. století, jejichž autory jsou významní kubánští umělci. Vernisáž proběhne od 17:30. Výstava potrvá do 3. srpna.

V Městském muzeu ve Zbiroze je k vidění výstava „Hrdinové a oběti 1. světové války". Dobové fotografie a korespondence přibližují život českých vojáků v bitvách i ve chvílích odpočinku, jejich trápení, radosti a také vojenský humor. Expozice dává možnost nahlédnout do osudů lidí nejen z Rokycanska, ale z mnoha míst západních Čech. Výstavu ve zbirožském muzeu můžete navštívit ještě do neděle do 22. června.

Máte chuť se rozesmát až k slzám? Pak se přijďte do Městského divadla v Karlových Varech podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou. O rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví. Komedie Caveman je obhajobou inteligentního humoru. Herec Jana Holý vás začne bavit v půl osmé večer.

Operetní koncert je připraven od 19:30 v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. V programu budou mít zastoupení nejslavnější operetní a muzikáloví autoři jako Johann Strauss, Franz Lehár, Emmerich Kálmán, Jacques Offenbach, George Geshwin a další.

Spustit audio