Čtyři fantastické omáčky ke grilovaným masům

Omáčky, které si připravíme, jsou vhodné ke všem masům, k rybám, drůbeži. Je jedno, zda jsou to masa grilovaná, pečená nebo vařená.

Ingredience
  • 100 g rybízové marmelády
  • 2 lžíce červeného vína
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • špetka muškátového květu
  • špetka skořice, sůl
  • 1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice

Rybízová omáčka

Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme.

Křenová omáčka studená

Ingredience
  • 250 ml kysané smetany
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 menší jablko
  • sůl

V misce našleháme smetanu s worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou a cukrem. Osolíme, přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko a najemno nastrouhaný křen. Promícháme a necháme vychladit.

Výborný doplněk k masu, rybám nebo jako samostatný lehký pokrm s pečivem.

Sýrová omáčka studená

Ingredience
  • 100 g plísňového sýra
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekané bazalky

Sýr najemno nastrouháme a smícháme s jogurtem a smetanou. Nakonec vmícháme najemno nasekanou bazalku. Podáváme vychlazené.

Studená hořčičná omáčka

Ingredience
  • 2 lžíce plnotučné nebo dijónské hořčice
  • 150 ml kysané smetany
  • špetka cukru, sůl
  • citrónová šťáva nebo ocet

V misce smícháme smetanu s hořčicí, osolíme a podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu. Dobře promícháme. Podáváme vychlazené.

autor: iko