Čtyři fantastické omáčky ke grilovaným masům
Omáčky, které si připravíme, jsou vhodné ke všem masům, k rybám, drůbeži. Je jedno, zda jsou to masa grilovaná, pečená nebo vařená.
- 100 g rybízové marmelády
- 2 lžíce červeného vína
- 1 lžíce strouhaného křenu
- špetka muškátového květu
- špetka skořice, sůl
- 1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice
Rybízová omáčka
Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme.
Křenová omáčka studená
- 250 ml kysané smetany
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 3 lžíce strouhaného křenu
- 1 menší jablko
- sůl
V misce našleháme smetanu s worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou a cukrem. Osolíme, přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko a najemno nastrouhaný křen. Promícháme a necháme vychladit.
Výborný doplněk k masu, rybám nebo jako samostatný lehký pokrm s pečivem.
Sýrová omáčka studená
- 100 g plísňového sýra
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané bazalky
Sýr najemno nastrouháme a smícháme s jogurtem a smetanou. Nakonec vmícháme najemno nasekanou bazalku. Podáváme vychlazené.
Studená hořčičná omáčka
- 2 lžíce plnotučné nebo dijónské hořčice
- 150 ml kysané smetany
- špetka cukru, sůl
- citrónová šťáva nebo ocet
V misce smícháme smetanu s hořčicí, osolíme a podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu. Dobře promícháme. Podáváme vychlazené
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...