Czech.árny vás čekají na Hemžící se zastávce

Obrazy, divadlo, hudba - to je program akce Czech.árny (Czech.árny se píše, ale čte se Čekárny) v objektu bývalého nádraží Plzeň - Jižní předměstí. Už šestým rokem ji nachystalo občanské sdružení Johan zaměřené na alternativní kulturu. V objektu zvaném též Moving Station/Hemžící se zastávka se to bude v těchto dnech skutečně hemžit.

Dnes je například dvojitá vernisáž, protože výstava výtvarných prací bude v Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky v Plznii na "Jižáku", tedy v Moving Station . Vystavovat bude 25 mladých autorů, převahu mají studenti a absolventi vysokých uměleckých škol. Tak například je mezi nimi rodák z Ostrova nad Ohří Jaroslav Fidrmuc, který teď studuje scénografii na katedře alternativního a loutkového divadla při pražské DAMU, nebo Štěpánka Bláhovcová, Plzeňanka, která čechrá povětří na vysoké škole v Ústí nad Labem - tam už se stačila proslavit komiksem nazvaným Maminko, proč to v Ústí tak smrdí. Komiks vydala fakulta a pak se vysoká škola přetahovala s primátorem, kterého se výtvarné dílo dotklo. Jak je vidět, instalace může být zajímavá. Jak v kamenné galerii na náměstí Republiky, tak v neotřelých výstavních prostorách bývalého nádraží.

Koncert

Kulturní program akce Czech.árny (ček.árny) zahájí 5. června Laureátský večer, tedy to nejlepší z festivalu Poezie na rynku 2006. To znamená, že se na Jižáku představí ti nejlepší z letošní krajské přehlídky poezie v Klatovech, interpreti i soubory, ti, kteří budou reprezentovat západ Čech na letošním 49. Wolkrově Prostějově. V úterý 6.6. čeká diváky lehce punkové představení Ostrov Alba souboru Evrybáby. O den později zahraje Dagmar Voňková a v sobotu desátého června potěší ctitele improvizovaných představení 4 improverti.

Letos by se mělo objevit i čím dál věhlasnější pražské Divadlo Letí a bude hrát dokonce dvakrát - a tituly jsou velmi lákavé: 13. června se hraje kousek s názvem Bůj je DJ a co Letí slibuje (citace): "celej svět jako sound - a my ho namixujeme - nasamplujeme - nový společenský uspořádání postavený na zvuku - O.K., do práce, vydělávat škvarky, jedem!" Druhý titul se jmenuje Usáma je hrdina a údajně je to "kontroverzní hra o tom, jak teenager Gary do puntíku splnil zadání slohové práce a co všechno se následkem toho stalo."

Divadlo

Mluvilo se o benefiční akci, prodejní výstavě s hudebním programem. Ta bude 14. 6. od 17. hodin a jmenuje se Miro kamaratos. Hrát bude Beryshine and black power + Vierka, to jsou romské písně, (ne)veselý rock Rozměr, reggae/dub San Dal a uprchlická ethno-rocková kapela Újezd. Vstupné je dobrovolné a výtěžek je určen pro volnočasové aktivity pro děti ze sociálně vyloučených lokalit v Plzni. 21. června doprovodný program uzavře koncert skupin Vypsaná fixa a Chocolate Jesus.

autor: Petra Kosová
Spustit audio