Ďábelské tousty
Výborná pomazánka, pro kterou je nyní vhodná doba k její přípravě. Na trhu je dostatek vyzrálých rajčat a paprik. Někdo jistě použije zeleninu z vlastních zdrojů.
V zimě se zásoba této výborné pikantní pomazánky bude jistě hodit. V chladném počasí dovede i zahřát.
Suroviny na 5,5 kilogramů pomazánky:
2 kg bílých paprik
2 kg dobře vyzrálých rajčat
2 kg mletého masa (1:1 vepřové a hovězí)
5 velkých cibulí
1 hlavička česneku
4 feferonky
1 balíček přípravku na nakládání zeleniny a okurek bez koření (Deko)
Postup:
Rajčata ponoříme do vařící vody a oloupeme je. Papriky omyjeme, osušíme
a odstraníme z nich semínka a stopky, stejně tak i z feferonek, česnek a cibuli oloupeme.
Všechnu zeleninu umeleme na masovém strojku a promícháme s přípravkem na nakládání zeleniny, ze kterého jsme odstranili koření. Pod poklicí dusíme 20 minut.
Pak přidáme mleté maso, dobře promícháme a dusíme ještě 1 hodinu, až se téměř všechna voda vydusí.
Ještě horkou směs plníme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 85 °C.
Tuto směs mažeme na čerstvé křupavé topinky.
Celková doba přípravy pomazánky zabere přibližně 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?