Dárci krve nejsou dostatečně oceněni, říká primářka

11. červen 2019

Bezplatné dárcovství je jednou ze záruk bezpečnosti darované krve. Když lidé nejsou motivováni finanční odměnou, zaručuje to, že nezamlčí důležité údaje o svém zdravotním stavu.

Dárci jsou oceňováni zejména společensky, Český červený kříž jim uděluje vyznamenání, benefity jim poskytují kraje, města a obce, ale také řada zaměstnavatelů, obchodů i organizátorů nejrůznějších akcí. „Přesto si myslím, že dárci stále nejsou doceněni,“ říká v lékařské poradně MUDr. Petra Šlechtová, primářka Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň.

Dále informuje o nutnosti získávat další dárce krve a o jejich klesajícím počtu v celé Evropě. Potřeba krve se přitom navyšuje, protože se prodlužuje délka lidského života a zároveň rozšiřují léčebné možnosti využití krve. Plnohodnotná umělá krev z laboratoře zatím neexistuje.

Jak se plzeňské Transfúzní oddělení připravuje na prázdniny, kdy přichází i méně stálých dárců? Kdo se může stát dárcem krve? Co vás čeká v souvislosti s prvním odběrem a jak se na něj nachystat? Která vyšetření dárců a jejich krve se provádějí, aby se minimalizovalo riziko přenosu závažných onemocnění? Poslechněte si lékařskou poradnu. 

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio