Darujte na Nový rok svým blízkým čtyřlístek nebo domácí štěstí

31. prosinec 2022

Údajně už staří Keltové si vzájemně dávali živé rostliny, když jim začínal nový rok. Datem se s nimi neshodneme, ale zvyk darování rostlinky pro štěstí přetrval dodnes.

Květina v kořenáči může být dobrým tipem na sváteční dárek pro členy rodiny, přátele i kolegy v zaměstnání. Pokud hledáte drobnost pro radost, kterou zároveň vyjádříte přání štěstí do nového roku, věnujte čtyřlístek nebo domácí štěstí. Podle zahradníka Jana Krause jsou obě rostliny nenáročné na péči. Jak se o ně starat?

Z aprílového hecu je vášeň na celý život, tak lze ve stručnosti popsat cestu Ladislava Lamanaie Sedláka z Plzně k malování. Tomuto koníčku se věnuje skoro 4 roky a za tu dobu své umění zdokonalil natolik, že obrazy i vystavuje. Kterou techniku si oblíbil a co doporučuje začínajícím malířům?

Vydařený rok má za sebou paní Ludmila Fliegelová z Domažlic. Nejenže svůj koníček proměnila v podnikání, které ji živí, ale také uvedla na trh knihu o pečení a zdobení perníčků. Ta obsahuje i rady, jak využít perníčky, které se úplně nepovedly nebo po Vánocích zbyly. K čemu se tedy podle profesionální perníkářky přebývající perníčky hodí

Zveme např. na několik turistických novoročních pochodů v Plzeňském i Karlovarském kraji, na přednášku RNDr. Jaroslava Michálka Památné, významné a svědecké stromy západní a centrální části Krušných hor 12. 1. v zámku v Sokolově, na výstavu Velké kouzlo malého zrnka do 26. 1. v Městské knihovně Janovice nad Úhlavou a na výstavu Františka Panochy Fotostřih do 31. 1. v Městské knihovně Karlovy Vary.

Olomoucký kanár je jediným českým národním plemenem kanárů. Zoologická a botanická zahrada města Plzně tyto kanáry získala přímo od jejich šlechtitele Lubomíra Veselého a v roce 2022 se jí povedlo je odchovat. Čím je olomoucký kanár specifický? A kdy kanárky s neobvyklým vzhledem uvidí návštěvníci plzeňské zoo? O tom mluví zooložka Miroslava Palacká.

Silvestrovské menu bez hub? Pro mnohé milovníky hub a houbaření zcela nemyslitelné. Hned se třemi houbovými recepty na silvestrovské pohoštění přichází Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Nebude to ale silvestr „na suchu“, když by se houby neměly zapíjet alkoholem?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.