David Coverdale má sedmdesátiny

22. září 2021

Své 70. narozeniny oslavuje dnes britský rockový zpěvák David Coverdale. Nikdo by mu je nehádal, svojí aktivitou zastíní kdejakého padesátníka. 

David Coverdale se nejvíce proslavil jako zpěvák hardrockové skupiny Deep Purple, která společně s Led Zeppelin a Black Sabbath po určitý čas velmi ovlivňovala směřování rockové hudby. Nikdy neměl svého učitele zpěvu, ale na léta s Deep Purple vzpomíná jako na univerzitu, která pro něj byla mimořádnou a úžasnou školou.

David Coverdale časem neplýtval. Zpěvákem skupiny Deep Purple se stal ve svých jednadvaceti letech, předtím byl lokální muzikant a najednou se na něj díval celý rockový svět. Se skupinou Deep Purple strávil 3 roky. Jejím členem se stal v roce 1973 na inzerát. Byl vybrán z několika stovek zájemců, přestože poslal nekvalitní nelibozvučnou nahrávku a svou fotografii ve skautské uniformě. Svoji pozici obhájil. Po rozpadu Deep Purple natočil dvě sólová alba a v roce 1977 založil vlastní skupinu Whitesnake. Nikdy neměl problémy s alkoholem či drogami. Měl tři manželky, třetí Cindy si vzal v roce 1997. Je dvojnásobným dědečkem. Žije ve Spojených státech, ve státu Nevada, v roce 2007 získal americké občanství a byl uveden do rokenrolové síně slávy jako člen Deep Purple.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.