David Matásek načetl v plzeňském rozhlasu novou informační brožuru Nadačního fondu Muži proti rakovině

Hlavní poslání Nadačního fondu Muži proti rakovině je osvěta a pomoc v oblasti uroonkologických onemocnění se zaměřením předně na typicky mužské formy rakoviny, kterými jsou nádory prostaty a varlat. 

Zleva: Jiří Hofreitr, David Matásek a Marek Rubricius

Fond funguje přes deset let a je dlouhodobým a aktivním partnerem České urologické společnosti. Je taktéž, jako jediný, držitelem licence pro pořádání osvětové akce Movember, která se každoročně koná v měsíci listopadu.

Nadační fond se věnuje i vydávání publikací určených pro pacienty a jejich rodinné příslušníky. Brožury seznamují s problematikou nádorů a možnostmi léčby. V budově Českého rozhlasu Plzeň načítal herec David Matásek publikaci, která nese název Rakovina: Průvodce vnitřních pocitů. Text se tematicky věnuje psychické stránce a zahrnuje popsání fází, kterými si většina pacientů prochází po oznámení diagnózy. Za zcela zásadní považuje herec prevenci.

Autory brožury Rakovina: Průvodce vnitřních pocitů jsou Marek Rubricius a Jiří Hofreitr, který přiblížil, že prvotní nápad sepsat tuto publikaci vznikl během covidu. Audio verze brožury načtená Davidem Matáskem bude po zpracování zveřejněna na stránkách www.muziprotirakovine.cz, prozatím je volně k pročtení zde.

Na uvedených webových stránkách existuje také online poradna. „Chvilku to trvalo, než se seznámili s možností, že můžou konzultovat svojí situaci,“ uvedl Marek Rubricius vedoucí terapeutické části online poradny s tím, že lidé tuto formu pomoci využívají.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio