Del Shannon: Runaway

30. prosinec 2021

Každý si asi vzpomene na písničku Karla Gotta, ve které zpíval, že se žalu jen smál, ale pak se rozplakal. Nad kým? Nad ní. Karel Gott sáhl do repertoáru dnes již polozapomenutého zpěváka Del Shannona.

Del Shannon svou kariéru začal v době, o které jsem už jednou mluvil a definoval jsem ji jako dobu hudebního vakua, kdy r a roll ztrácel svou progresi a oblíbenost, Elvis se rozkoukával po návratu z vojny a Beatles ještě nikdo neznal. Jednalo se o začátek 60. let a Del Shannon byl jedním z muzikantů, vyplňujících tuto dobu bezvládí. V padesátém čtvrtém roce vstoupil do armády a okouzlen novou hudbou, stal se členem kapely Cool Flames, kde působil jako kytarista. Láska k muzice mu vydržela i po návratu z vojny, kdy se stal členem skupiny Moonlight Ramblers.

V roce 1960, kdy už byl angažován gramofonovou firmou, napsal společně s kamarádem Maxem Cookem písničku Runaway. Výsledek – celý měsíc na prvním místě, víc než milion prodaných výlisků a tím pádem zlatá deska. Kromě hezké melodie se hit mohl pochlubit zvláštním zvukem vysoko tónového elektrofonického nástroje s názvem musitron. V r. 1962 začal Shannon působit i v Nashvillu a v dalším roce navštívil Evropu, kde slyšel Beatles. Nabídl jim, že natočí jejich skladbu From Me To You, a pomůže jim prosadit jejich hudbu v Americe. Mimochodem. Stejnou písničku natočil ve stejné době i Karel Gott pod názvem Adresát neznámý.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio