Desítky betlémů vystavuje muzeum ve Kdyni. Jsou zde i kousky z Etiopie nebo Ugandy

20. prosinec 2019 15:10

K adventní výzdobě patří v mnoha českých domácnostech betlémy. Zajímavý výběr můžete vidět v Muzeu příhraničí ve Kdyni na Domažlicku. Svá díla tam vystavují sběratelé a výrobci z Čech i z Bavorska.

„Nejvzácnější betlémy, které jsou na výstavě vidět jsou z Bavorska. Jsou to betlémy, které se po generace dědí, jsou 100–150 let staré,“ řekl Vratislav Altman, betlémář z Plzeňska.

Na výstavě najdete třeba i betlém umístěný v lucerně, která je funkční a svítí. Tyto betlémy bývaly celoroční. Lidé měli někde umístěné po celý rok, nejen v době adventu a Vánoc.

„Máme tady papír, dřevo, keramiku, kukuřičné šustí. Je zde i betlém z Etiopie, které je vyrobený z větviček, jsou tu betlémy z Ugandy,“ vyjmenoval Vratislav Altman. Půvabný je dřevěný betlém, který má kličku. Návštěvníci jí mohou zatočit a figury se dají do pohybu.

Nechybí česká klasika

Oko každého návštěvníka potěší samozřejmě betlémy Josefa Lady nebo Mikoláše Alše, které určily trend pro další betlémy, které se u nás potom vyráběly. „Typické jsou pro ně krojované postavy, venkovský lid – sedlák s pytlem mouky, pekař s vánočkou nebo tesař s kolébkou,“ doplnil Altman.

Uvidíte i betlémy, které pocházejí z meziválečného období. Pochází od různých potravinářských firem. Když někdo udělal větší nákup, dostal jako dárek pro děti vystřihovací betlém.

Výstavu Kouzelné betlémy v Muzeu Příhraničí ve Kdyni můžete navštívit až do 5. ledna 2020.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio