Děti v Chanovicích mají svůj vlastní školní autobus

3. březen 2017

Doprava dětí do vesnické školy je někde téměř neřešitelný problém. Rodiče pak raději vozí děti do měst, ve kterých pracují. Výjimkou nebylo ani Chanovicko na Klatovsku. Do některých lokalit tam ráno autobus nezajížděl vůbec nebo jezdil příliš brzy. Chanovice si proto zřídily licenci na provozování vnitrostátní autobusové dopravy, koupily mikrobus a od té doby sváží do své školy přes 30 dětí denně.

Autobusová linka je v provozu už dvacet let a škola je prý i díky ní stále úplná. Na okruhu přibližně třiceti kilometrů projede školní spoj 13 obcí, ze kterých sváží děti do základní školy v Chanovicích. Ke zvýšení počtu žáků přispěly také rodinné buňky Dětského domova Kašperské Hory a oselecké rodinné buňky Dětského domova Nepomuk. Mikrobus má kapacitu 19 cestujících a v současné době ho využívají i místní obyvatelé k dopravě do práce nebo některé chanovické spolky.

Školní autobus řídí pan Chaluš a jezdí s ním dva okruhy.Odpoledne mají děti odpolední vyučování, a proto jsou časy dva: ve 13:30 a po 15. hodině. A protože ráno musí přijet všechny děti ve stejnou dobu, je linka rozdělená na půl,“ dodává. Chaluš.

Do jeho spádové oblasti patří například Nová Ves, Nezdřev, Pole, Kadov, Lnářský Málkov, Svéradice, Slatina nebo Bezděkov. Úpravou autobusového spojení mezi Horažďovicemi a Kotouní začal školní spoj svážet i děti z Oselec, Kotouně, Velkého Boru, Jetenovic a Horažďovické Lhoty.

Klasická licence i pravidla pro klasického dopravce

Autobusovou linku zřizuje obec Chanovice, která si kvůli tomu zajistila i klasickou licenci na provozování vnitrostátní autobusové dopravy. S náročnou administrativou jim po odborné stránce pomáhá organizace POVED. S některými technickými záležitostmi zase ČSAD.

„Platí pro nás naprosto stejná pravidla jako pro ostatní dopravce v České republice, byť jsme dopravci pro devatenáct cestujících,“ vysvětluje starosta Chanovic Petr Klásek.

Děti v Chanovicích mají svůj vlastní školní autobus

Trasa autobusu vede do vesnic, do kterých třeba nejezdí autobusy ČSAD nebo tam jezdí příliš brzy. „Určitě to není žádná konkurence ani křížení s jinými dopravci, protože my jezdíme úplně jinou linku přes jiné vesnice a v jiných časech. Jsme spíš takové doplnění linek ČSAD,“ doplnil Petr Klásek.

Provoz autobusu ročně přijde na 400 tisíc korun. Z toho padesát tisíc korun vyberou na jízdném, zbytek formou dotace hradí Plzeňský kraj.

„Jestliže by děti dojížděly od školních let za vzděláním, za kroužky a tak podobně do měst, mohli bychom v nich vychovat pocit, že na venkově nelze plnohodnotně žít. Pro nás je autobus důležitý, protože zachování mateřské a základní školy považujeme za jednu z prvních priorit zde v Chanovicích,“ uzavírá starosta Klásek.

A právě i díky autobusu prý místní škola slaví sedmdesáté výročí založení.

autor: en
Spustit audio