Chcete budovat studnu? Připravte se na zdražení stavebního povolení

23. květen 2024 19:35

Pokud se chystáte budovat studnu, určitě vás bude zajímat, na kolik peněz vás vyjde. Když stihnete zažádat o stavební povolení do konce června, bude to výrazně levnější. Od července se totiž připravuje zdražení.

Vybudování studny se od července prodraží

Od 1. července se výrazně zdraží stavební povolení pro studny. Aktuálně se za něj platí 300 korun, od července to bude deset tisíc. Významné navýšení nastane kvůli změně stavebního zákona, která stanoví nové kategorie staveb. „V některých případech dochází přesunem stavby do jedné z kategorií k nárůstu poplatku, v jiných k jeho snížení. Pokud se zvýšení poplatku ukáže v praxi jako zásadní problém, nevylučujeme možnost, že například pro studny zavedeme speciální kategorii s výrazně nižší sazbou,“ říká mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

Někteří lidé se každopádně snaží vyřídit povolení co nejdřív. Žádosti podané do 30. června totiž budou posuzovány ještě podle starého zákona. Na možný nápor zájemců na poslední chvíli se připravují i odbory životního prostředí, které povolení dosud vydávají. „Zatím jsme na úřadě nezaznamenali zvýšený počet žádostí, ale předpokládáme, že se tak stane v měsíci červnu. Pokud je vše v pořádku a účastníci řízení si vybírají poštu v řádných termínech, vyřízení stavebního povolení trvá zhruba dva až tři měsíce,“ uvádí Eliška Procházková z odboru životního prostředí v Rokycanech, kde ročně běžně vyřídí 300 až 350 žádostí.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio