Deváťáky čeká výběr střední školy. Stále perspektivní jsou technické obory a řemeslo

24. únor 2016

Šest a půl tisíce volných míst čeká na žáky devátých tříd na středních školách a učilištích v Plzeňském kraji. Rozhodování není vždy jednoduché, nejlépe se uplatňují absolventi technických oborů a zdatní řemeslníci. Přihlášky je třeba odevzdat do 15. března.

Zhruba čtyři tisíce deváťáků v Plzeňském kraji čeká rozhodnutí, kam dál po základní škole. Na výběr mají 6 500 míst na středních školách a učilištích v regionu.

Mezi zaměstnavateli je stále velký zájem o absolventy technických oborů a také o šikovné řemeslníky. Na střední škole v Oselcích je například největší zájem o umělecké obory. V současnosti tam studují dvě stovky žáků.

„Umělecko-řemeslné zpracování kovu, práce kovářské, to je čtyřletý maturitní obor a pak vyučujeme umělecko-řemeslné zpracování dřeva. Teď máme dvanáct zápisových lístků, což není celkem špatné. Převažují umělečtí kováři. V těch ostatních oborech se mi zdá, že je větší zájem o opraváře a automechaniky," shrnul situaci ředitel Střední školy Oselce Václav Bumbička.

Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni nabízí učební a maturitní obory i nástavbové studium. Největší zájem je tam o obor mechanik-elektrotechnik.

„Když žáci nastoupí na této studijní obor, tak si ve třetím ročníku mohou složit výuční list obor elektrikář a pokračují dál ve studiu a ve čtvrtém ročníku si udělají maturitu. Zaměstnavatelé to velice vítají, mají o toto studium zájem a naše děti mají uplatnění," pochvaluje si zástupce ředitele SOU stavební Plzeň Bohumír Sobotka.

Největší uplatnění nacházejí kvalitní řemeslníci

Střední odborné učiliště stavební v Plzni může do čtrnácti nabízených oborů přijmout až 200 žáků. Nejžádanější jsou profese klempíř, malíř, pokrývač a tesař. Zařízení je totiž jedinou školou v Plzeňském kraji, která tyto obory nabízí.

Podobné je to i s keramickými obory v Horní Bříze. Tamní škola je se svou nabídkou jedinečná dokonce i v rámci celé republiky. Zájem o absolventy těchto oborů je tak skutečně velký.

Přihlášky na střední školu nebo učiliště musejí žáci odevzdat do 15. března. Do té doby dostanou na základní škole zápisový lístek. Maturitní obory pak čekají v polovině dubna jednotné přijímací zkoušky.

„22. dubna se vyvěsí seznamy. Střední školy je vyvěsí na veřejně přístupném místě a na webových stránkách své školy. Zápisový lístek se musí odevzdat do deseti pracovních dnů ode dne, kdy se žák dozví, že byl přijat na střední školu nebo na ten obor, na který se hlásil," uvedla vedoucí odboru školství plzeňského hejtmanství Jaroslava Havlíčková.

Pokud žák nebude na vybranou školu nebo obor přijatý, dostane vyrozumění poštou. Proti tomu se pak může do tří dnů odvolat.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio