Diecézní charita otevírá v Plzni další kurzy češtiny pro cizince

3. leden 2020 11:35

Čeština je krásný, ale složitý jazyk a každý cizinec potvrdí, že naučit se česky je velmi obtížné. V Plzni pořádá řadu let specializované jazykové kurzy diecézní charita. Zájem o ně je velký. Před lety začínala charita pouze se dvěma kurzy, jeden pro začátečníky a druhý pro pokročilé. V loňském roce jich bylo už devět a letos od ledna se otevírají další dva.

Poradny pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň byla založena v 90. létech a jistá forma výuky češtiny fungovala hned od začátku. V současné podobě fungují kurzy asi deset let. „Máme dva druhy kurzů. Část z nich jsou nízkoprahové, ty jsou otevřené, tam může přijít úplně kdokoli bez přihlášení. Je to pro lidi, kteří pracují na směny a podobně. Pak máme intenzivní kurzy. Sem je potřeba se přihlásit,“ řekla Klára Zachová, vedoucí Poradny pro cizince a uprchlíky.

Studují Ukrajinci, Bulhaři, ale i Thajky

Lektorka Veronika Rožánková se věnuje této práci více než 13 let a stále jít baví: „Učila jsem na základní škole, práce mě nenaplňovala, protože tam ty děti chodit musí. Sem do kurzu chodí lidé, protože sami chtějí.“ Nejčastěji jsou to Ukrajinci, Bělorusové, Bulhaři a Moldavané. Nově studuje češtinu například Japonec, Thajky z plzeňských masážních salónů. Veronika Rožánková vzpomíná, že učila také finského studenta. Podle ní studentům dělá největší problém výslovnost a také časy.

„Český jazyk znám, protože moc Čechů přijede každý rok k moři v Chorvatsku. Dobře rozumím, ale gramatiku nemám správnou,“ přiznal se Chorvat Boris. Nejen on, ale i všichni ostatní cizinci dokazují, že zde v Plzni chtějí nejen pracovat, ale najít s námi také společnou řeč.

autoři: Barbora Freund , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio