Dijonská roštěná
Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.
Suroviny:
4 plátky z roštěnce po cca 150 g
2 lžíce přepuštěného másla nebo sádla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce dijonské hořčice
150 ml husté zakysané smetany
1 lžička worcesterské omáčky
150 ml vývaru (lze použít i z kostky)
mletý pepř
sůl
4 tenké plátky šunky
2 vejce vařená natvrdo
petrželka
Postup:
Plátky masa naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Zprudka je po obou stranách opečeme v rozpáleném tuku. Pak je podlijeme vývarem a pomalu dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, do výpeku přidáme dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, smetanu, dobře promícháme a povaříme. Podle potřeby zředíme vývarem.
Při podávání maso podlijeme omáčkou a ozdobíme kornoutky ze šunky, plátky vařených vajec a petrželkou.
Nejvhodnější přílohou je dušená rýže nebo šunková rýže. K takto upravené roštěné výborně chutná kompot.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.