Díky obnově zámku vznikne v Cebivi i nová náves

20. srpen 2024 21:25

Zámku v Cebivi na Tachovsku ještě před pár roky hrozil zánik. Teď je už hodně opravený a vedle něj vzniká i nová náves. Ta vypadá skoro jako náměstí v Telči.

Zámek v Cebivi na Tachovsku

Barokní památka z první poloviny osmnáctého století a dominanta cebivské návsi sloužila po válce statkům. Během let zchátrala a měla narušenou statiku a uživatelé ani vlastníci nedokázali její zkázu zastavit. Podařilo se to až současnému majiteli, který zhruba před šesti lety začal zámek opravovat. „Jsem fascinovaný historickými památkami, a řekl jsem si, že když na to mám prostředky, chtěl bych se pokusit nějakou opravit. Člověk je na světě z nějakého důvodu a měl by za sebou něco zanechat. A pokud něco přímo nevybuduje, může se postarat alespoň o to, aby něco nespadlo,“ říká zámecký pán Daniel Urban.

Cebiv se dočká nejen obnoveného zámku s krásnou zahradou, ale dostane i novou náves s obchody a službami, kterou dosud fakticky neměla. Nádvoří zámku bude součástí obce a najdeme na něm repliky barokních či renesančních budov, které se nachází například na náměstí v Telči. V budovách v budoucnu najdeme kavárnu, cukrárnu, kadeřnictví a podobně.

Zámek i okolí si zájemci mohou prohlédnout v rámci Cebivské návsi, barokní slavnosti, která proběhne v sobotu 31. srpna.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio