Dire Straits: Sultans Of Swing

28. prosinec 2022

Asi každý už slyšel teorii o tom, že pokud má umělec udělat něco smysluplného, musí vyrůstat v nedostatku, nebo nejlépe rovnou v bídě. Ne každý umělec s tím však bude souhlasit. Ale někdy to tak skutečně funguje. Lze ovšem namítnout, že na životních podmínkách zas až tak nezáleží, spíš jde o to, kolik máme talentu a jak jsme pilní.

Skupina Dire Straits byla neutěšenou finanční situací motivována nejen k píli, ale i k názvu kapely. V polovině 70. let bylo jméno Marka Knopflera v hudebním světě naprosto neznámé. Vypráví se, že když Knopflerův byt, kde žil společně se svým bratrem a jedním studentem, navštívil jeden z jeho kamarádů, podivil se nad jejich neutěšenou finanční situací. V bytě se zkoušely Knopflerovy písničky, a proto kamarád navrhl, že by se jako kapela mohli jmenovat Dire Straits, což znamená Hluboko do kapsy.

V r. 1977 natočí muzikanti pět demosnímků, z nichž se jeden zalíbí místnímu rozhlasovému dýdžejovi natolik, že ho začne pouštět ve své relaci Honky Tonk. O Dire Straits začne být zájem a když získají angažmá v legendárním klubu Marquee, jejich singl Sultan Of Swing získá kladné recenze. Dire Straits získávají dobrou pověst ve světě a v r. 1979 jejich koncert navštívil Bob Dylan, který je požádal o spolupráci na svém albu.

Doma strávili v hitparádě alb více než 1100 týdnů a občas se setkáme s názorem, že se jedná o nejslavnější britskou kapelu 80. let.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.