Distanční výuka pokračuje. Budoucím automechanikům chybí praxe

3. únor 2021 13:10, aktualizováno

Studenti středních škol a učilišť jsou již dlouhé týdny doma a učí se distančně. U teoretických předmětů to nemusí vadit tolik, jako u praktických. Někteří rodiče studentů plzeňské dopravní průmyslovky by byli dokonce pro opakování ročníku.

V dílně v Křimicích je prázdno. „Praktická výuka je naprosto nezastupitelná, protože co neprojde rukama, se distanční výukou přes monitor nenaučí,“ sdělil Vladimír Baxa, zástupce ředitele pro praktické vyučování. Někteří rodiče podléhají skepsi a požadují, aby jejich děti ročník opakovaly a něco se naučily.

Přes webkameru se dá vysvětlit například ruční nýtování, ale to strojní musí studentům postačit vysvětlit jen teoreticky. „Ideální je, když si ten nástroj vezmou do ruky. Záleží také na tom, v jakém ročníku žáci jsou,“ dodal učitel odborné výchovy na pracovišti v Křimicích Josef Ticháček, podle kterého mohou žáci prvního ročníku praxe během studia dohnat, studenti závěrečných ročníků budou mít dohánění učiva mnohem složitější. Studenti prvního ročníku oboru autotronik se shodli na tom, že jim praktická výuka v dílnách opravdu velmi chybí. V dílnách kvůli distanční výuce strávili jen minimum času.

Škola chce otevřít praxe pro závěrečné ročníky

Zatímco první ročníky si musí počkat na zlepšení epidemiologické situace, pro závěrečné ročníky chce škola praktickou výuku znovu otevřít. „Na podporu praktické výuky jsme připraveni od příštího týdne pozvat žáky končících ročníků,“ sdělil Vladimír Baxa.

Dílny jsou velmi rozsáhlé, a kromě velké haly se v Křimicích nacházejí i menší boční dílny. Každý učitel odborné výchovy bude vyučovat jednoho studenta na pár hodin a pomůže mu probrat témata, ve kterých se cítí být slabší, aby byli studenti k závěrečným zkouškám připraveni. Podle ministerstva školství bude praktická výuka možná i během letních prázdnin a praktické zkoušky mohou žáci skládat až do 27. srpna.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio