Divadlo J. K. Tyla předvede část programu, který před 120 lety provázel otevření Velkého divadla

22. září 2022

Ukázku ze slavnostního programu z roku 1902 v podání všech souborů DJKT uvidí hosté vernisáže výstavy k 120 letům Velkého divadla v Plzni. Ta se koná 27. září od 17 hodin u jižní terasy Velkého divadla, u sochy J. K. Tyla.

Výstava bude zahájena přímo v den výročí. Městské divadlo v Plzni, dnes Velké divadlo, bylo za zvuku fanfár slavnostně otevřeno 27. září 1902, přesně v 11:30. Od začátku mělo svůj vlastní soubor, po Národním divadle v Praze se jednalo o druhé stálé české divadlo. Prvních 10 let byl jeho ředitelem Vendelín Budil (19. října 1847 Praha - 26. března 1928 Plzeň).

Historii secesně-neorenesanční divadelní budovy navržené architektem Antonínem Balšánkem bude výstava připomínat až do konce letošního roku, a to nejen venku, ale také ve vnitřních prostorách divadla. Jednou ze zajímavostí je, že Balšánkův projekt se v soutěži na výstavbu umístil až jako čtvrtý, plzeňští radní ale upřednostnili jeho konzervativní přístup před moderním návrhem vítězů Františka Krásného a Josefa Hoffmanna.

Náplní výstavy jsou i detaily spojené s budovou a provozem divadla

„Výstava je vlastně takovou historicko-dobovou sondou, od prvotní myšlenky divadlo vybudovat až po současnost. Ukazuje, co v lokalitě bylo před tím, než se tam položil základní kámen, jak stavba rostla a jak se divadlo otevřelo,“ říká ředitel plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla Martin Otava. Návštěvníci si budou moci prohlédnout fotografie, výkresy i stavební plány, seznámí se s informacemi ze starých spisů a dobového tisku.

Kolik lidí divadlo zaměstnávalo, kolik míst mělo v hledišti a kolik žárovek osvěcovalo interiér? Také to se při návštěvě výstavy dozvíte. Venkovní část bude volně přístupná, panely instalované ve Velkém divadle budou k vidění vždy hodinu před začátkem představení a ještě i v rámci chystaných komentovaných prohlídek. Výstava vznikla ve spolupráci s Archivem města Plzně, Národním památkovým ústavem v Plzni a Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje.

Slavnostní koncert k 120. výročí otevření Velkého divadla v Plzni

Výstavou pochopitelně oslavy 120 let Velkého divadla nekončí. Jejich významnou součástí bude slavnostní koncert, který se uskuteční 28. září od 19 hod. Zazní Dvořákova předehra Můj domov a Beethovenova symfonie č. 9 s Ódou na radost v provedení souboru opery DJKT, Vysokoškolského uměleckého souboru UK, sólistů Ivany Veberové, Jany Foff Tetourové, Tomáše Kořínka a hostujícího Josepha Ganserta. „Na koncertě budu předávat Ceny ředitele DJKT, Cenu Vendelína Budila a také čestné členství DJKT. Ocenění se udílejí od roku 1997 při významných událostech spjatých s naším divadlem,“ doplňuje ředitel Martin Otava.

Divadlo, zbudované architektem p. Ant. Balšánkem, činí již zvenčí ladný dojem, ač nerovný terrain nekupil tu obtíží právě malých. Ale především vnitřek se podařil. Je tu vše pohodlné a účelné. Hlavní schodiště a foyer vynikají vkusem, v poslednějším zaujmou oba obrazy Jos. Mandla svým poeticky prosvitavým koloritem. Hlediště v jasných barvách držené je přiměřeně prostorno a s komfortem zařízeno ; odevšad v něm dobře viděti a slyšeti. Hlavní opona Němejcova je dílem důmyslné koncepce, allegorisujícím význačné rysy Plzeňska. Jeviště, vším potřebným mechanismem opatřené, překvapí hloubkou a také šíři má dostatečnou. Řada vedlejších místností, úřadoven, zkušebních síní, šaten atd. vyplňuje rozsáhlý, dobře zužitkovaný komplex. Zdroj: Zvon; týdeník belletristický a literární

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Divadlo J.K.Tyla
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.