Divadlo plné emocí, které vás strhne! Nový šéf Martin Otava představuje své plzeňské plány

1. září 2014

Do Plzně přichází z Liberce, kde divadelníkům šéfoval pět let. Teď nastupuje do vedení plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla a k dispozici má i zbrusu novou budovu – první divadlo, které se v Česku postavilo po revoluci. Režisér, pedagog i herec Martin Otava hodlá změnit klima ve všech souborech a divadlo více otevřít veřejnosti.

Malého šmudlíka musíte infikovat divadelním virem. Alfa nestačí

Ve své koncepci se zaměřuje mimo jiné na mladého diváka a do divadelní budovy by chtěl přitáhnout už děti od čtyř let. Ukázat jim, že divadlo je místem plným milých lidí, kde není nuda. Loutkové divadlo Alfa, které v Plzni řadu let úspěšně na dětského diváka cílí, podle jeho slov nestačí. Tomuto publiku by mělo jít vstříc i Divadlo Josefa Kajetána Tyla. Spolupráce se školami, komentované prohlídky, čtení pohádek, workshopy a besedy – i to by mělo divadlo v budoucnu nabídnout.

Nové divadlo v Plzni

V nové budově chybí divadelní klub. Nelíbí se mi to

V Novém divadle nenajdete lože, chybí ale i divadelní klub - jakési pulsující srdce každého divadla, kde se diváci mohou neformálně setkat se svými oblíbenými umělci. V koncepci nové budovy se s ním nepočítalo, s čímž se Martin Otava nechce smířit. Divadelní klub tedy chystá, stejně jako literární kavárnu, kde by autoři mohli číst své texty. V plánu jsou například i výstavy západočeských výtvarníků.

Jakmile sedím v hledišti a začínám představení rozebírat, je to průšvih

Divák by měl být v divadle stržen, zasažen. Když už najde sílu a chuť do divadla jít, chce mít zážitek, chce být zdrcen, chce se smát, zapomenout na všechny problémy. Toho všeho si je nový ředitel vědom, jeho vizí je tak divadlo plné emocí, krve, vůně, smíchu i smutku a hrozí se okamžiku, kdy by už během představení začal analyzovat, co je na jevišti dobře, a co ne. Otázku, kolikrát se jako divák v Plzni do takového rozebírání musel pustit, nechal raději bez komentáře.

Komunikace s diváky vázne. Abonenti budou hýčkáni

Plzeň žije před divadlem i po něm. V Liberci diváci po představení utíkají domů, zatímco v Plzni si jdou ještě sdělovat dojmy z představení. I to je zkušenost Martina Otavy, který chce zapracovat na lepší komunikaci s návštěvníky a hledat další kanály, kterými publikum oslovovat. Plzeňští diváci patří k patriotům a abonenti by měli být za svou věrnost patřičně odměněni. Jak? I o tom více v rozhovoru...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.