Dnes v Plzeňském kraji vzplanou ohně. Budou se pálit čarodějnice

30. duben 2018 07:45

Podle lidových tradic je to na znamení konce temných časů a také mají chránit před zlými silami. Ohně se ovšem samy zlou silou leckdy stanou, a to když se vymknou kontrole. Proto budou 30. dubna opět v pohotovosti všichni hasiči.

Ačkoliv hasiči před filipojakubskou nocí stále dokola trpělivě varují obyvatele, aby byli při rozdělávání ohně ostražití, přesto každoročně vyjíždějí k desítkám případů. Loni 30. dubna zasahovali v Česku u 81 požárů, které způsobily škodu za víc než pět milionů. Kromě toho čtyři lidé utrpěli zranění.

Proto je potřeba pravidla i povinnosti zopakovat znovu. Za prvé je dobré táborák dopředu nahlásit. Leckdy totiž někdo oznámí požár a hasiči až po příjezdu na místo zjistí, že jde o pálení čarodějnic.

Za druhé je nutné přemýšlet o místě. Od kraje lesa musí být oheň vzdálený minimálně 50 metrů, od stohu sto metrů. Bezpečná musí být i vzdálenost od budov. A úplně zakázané je rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi, pod větvemi nebo na kořenech stromů. Samotné ohniště pak musí být ohraničené kameny a okolo nesmí být žádné hořlavé materiály.

Hořlaviny k ohni nepatří

Hasiči také důrazně varují před rozděláváním ohně pomocí benzínu, nafty či jiné hořlaviny. Tyto případy bohužel nejsou výjimečné a často končí vážnými popáleninami. Důležité také je, že po skončení celé veselice je potřeba oheň pořádně uhasit, ať už prolitím vodou, nebo zasypáním zeminou. Hasiči musí téměř každý rok dohašovat ohniště, která byla ponechána bez dozoru svému osudu.

Další riskantní zábavou může být přeskakování vatry. Tato zábava totiž může způsobit, že se vznítí část oblečení na přeskakujícím. Pokud v tomto případě nemáte po ruce dostatek vody, je vhodné použít pravidlo "Zastav se, lehni si a kutálej se!“. Nemá se utíkat, protože tím se oheň ještě víc rozšíří.

A ještě poslední věc - pyrotechnika. I 30. dubna považuje mnoho lidí za velkou zábavu odpalovat světlice, rachejtle nebo petardy a také od nich vznikají požáry, majetkové škody i vážná zranění.

Pokud lidé bezpečnostní zásady nedodrží, hrozí jim pokuta až do výše 20 tisíc, a když dokonce vznikne požár, tak až 25 tisíc korun. Anebo když někoho napadne přihodit do ohně třeba pneumatiky nebo plastové lahve, může si připravit až 150 tisíc korun.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio