Do Dvorany slávy Plzeňského kraje vstoupilo dalších pět osobností

19. říjen 2011

Operní pěvkyně Eva Urbanová, pedagožka Danuše Bělohlávková, divadelník Jiří Suchý, folklorista Antonín Konrády a cyklista Zdeněk Štybar letos vstoupili do pomyslné Dvorany slávy Plzeňského kraje. Osobnosti, které slaví významné životní jubileum, tam v plzeňském Domě hudby uvedl hejtman Milan Chovanec spolu se svou předchůdkyní Miladou Emmerovou. Ve Dvoraně slávy je tak nyní už celkem deset významných osobností z regionu, které prosluly i za hranicemi České republiky.

V kategorii umění za dlouholetý přínos v oblasti vážné hudby vstoupila do Dvorany slávy operní pěvkyně Eva Urbanová, která patří už více než dvacet let k největším českým operním hvězdám. K jejím nejvýznamnějším oceněním patří dvě Ceny Thálie a americká cena Grammy. Eva Urbanová při převzetí ocenění uvedla, že její vysněnou metou je vrátit se do Metropolitní opery jako Koselnička v Janáčkově Její pastorkyni. V oblasti kultury a umění za celoživotní přínos v oblasti divadelnictví a textařství byl oceněn Jiří Suchý, který se slavnostního ceremoniálu zúčastnit nemohl, a tak ocenění převzala jeho manželka Markéta, která zároveň tlumočila jeho poděkování.

Za celoživotní přínos v oblasti folklorních tradic byl do síně slávy uveden osmdesátiletý hudebník Antonín Konrády, který vychoval řadu dudáků i dudaček nejen u nás, ale i v Bavorsku a v Rakousku. Dosud hraje nejen s Konrádyho dudáckou muzikou, ale i s její odnoží, s kapelou Chodovanka, se kterou se zúčastnil turné po Spojených státech Amerických. Nejmladší osobností ve Dvoraně slávy se stal mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar, kterému je teprve 25 let. Také on na předání ocenění chyběl, protože odletěl na setkání se sponzory do Belgie.

Zdeněk Štybar

Ocenění v podobě pamětního listu a polodrahokamu – achátu si za celoživotní přínos v oblasti pedagogické a za rozvoj spolupráce s francouzsky mluvícími zeměmi odnesla také emeritní profesorka Danuše Bělohlávková, která získala za zásluhy o výuku francouzského jazyka, spolupráci s Francií a šíření francouzské kultury vyznamenání Rytíř francouzského státu. V roce 2008 pak obdržela Pečeť města Plzně.

autor: mkl
Spustit audio