Do houbových jídel přidává šéfkuchař Martin Havlík sůl, pepř, bílé víno a bylinky

Šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná a učitel odborných předmětů hotelové školy v Plzni na Borech Martin Havlík je vášnivým houbařem. Nasbírané přebytky zamrazuje, a to aniž by je před tím povařil.

„Asi nejsprávnější varianta je houby před zamrazením předem povařit, ale mně se zdá, že tím ztrácí na vůni, kvalitě. Takže já je v den, kdy je nasbíráme, očistím, nakrájím a co nejrychleji zamrazím na pekáči tak, aby jednotlivé kousky byly od sebe oddělené. Pak je dávám mražené rovnou do jídla, aby odpadla fáze rozmrazování, kdy zase rozbřednou, ztratí barvu atd.,“ říká šéfkuchař Martin Havlík. Která houbová jídla jsou jeho nejoblíbenější a jak si je připravit?

V nevinařských oblastech je možné pěstovat révu vinnou do výšek 250 až 500 m n. m. Jaké podmínky a péči ve vyšších polohách réva potřebuje? Radí Jan Kratochvíl, instruktor Českého zahrádkářského svazu a předseda spolku Vinaři Plzeňska. Čím třeba chrání hrozny proti kosům?

Původem jihoasijský zmijovec je okrasnou rostlinou, jejíž květ páchne podobně jako zkažené maso. Zároveň je také léčivkou. Tradiční asijská medicína zmijovec využívá proti kašli, astmatu, při menstruačních potížích, problémech s hemoroidy, kožních potížích a různých zánětech v těle. Už jste jedli těstoviny z konjakové mouky? Ta se vyrábí z hlíz zmijovce a podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové vám pomůže při hubnutí.

Paní Jana Černá je žena mnoha řemesel. Mezi její koníčky patří malování, práce s barevnou pryskyřicí, vyřezávání ze dřeva, šití a také pletení nejrůznějších výrobků z pedigu. Právě u této činnosti ji v jejím domečku v Trpístech na Tachovsku zastihla Martina Sihelská. A zajímalo ji všechno. Proč se musí pedig namáčet, co to vlastně je i jaké pomůcky k pletení z něj si pořídit.

Zveme např. na Chodskou výstavu drůbeže, králíků a holubů 26. 8. ve Ždánově, na Křimické slámování 2. 9. v zámeckém parku v Křimicích, na turistický pochod Sokolovská (nejen) padesátka 2. 9. a na turistický pochod Zbirožský puchýř 9. 9.

Tři jedlé babky, hřib žlutomasý, hřib uťatovýtrusý a hřib sametový, popisuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Která z nich je nejkvalitnější? V jakém stadiu už babky nesbírat a proč?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio