Do kaple v Kašperských Horách se po letech navrátila socha Ježíšovy babičky

20. září 2023 20:20, aktualizováno

I když se ukradená socha svaté Anny z Kašperských Hor nikdy nenašla, figura Ježíšovy babičky Anny se do tamní kaple po desítkách let vrátila. Nikoli ta původní, ale její volná kopie. Jaký je její příběh?

Farář Jenda Kulhánek

Desítky let chyběla v kapli svaté Anny na hřbitově v šumavských Kašperských Horách socha Ježíšovy babičky, jíž je místo zasvěceno. Vzácné dílo, jež bylo pro místní ochranným symbolem, ukradl na počátku 90. let minulého století dosud neznámý zloděj. „Policie udělala vše, co mohla, naši přátelé z Německa dali podnět i na Interpol, ale veškerá pátrání byla marná,“ vzpomíná šumavský historik Vladimír Horpeniak a dodává, že ve stejné době někdo ukradl i madonu v nedalekém Strašíně.

Od letošního třetího zářijového víkendu je ale socha zpět v Kašperských Horách. Nikoli ta původní, ale její přibližná kopie. Právě Vladimír Horpeniak ze Šumavského kulturního spolku inicioval vznik nové svaté Anny. Problém byl nicméně v tom, že nikdo přesně nevěděl, jak původní socha vypadala. „Anna byla oblečena do krásných barokních šatů. A nikdo si netroufl podívat se pod ně na její skutečnou podobou. Takže jsme nyní hledali podobná vyobrazení.“

Přes metr vysokou figuru svaté Anny Samotřetí s Marií a Ježíškem na rukou zhotovil akademický malíř, restaurátor a sochař Jaroslav Šindelář. S financováním pomohly dary od dobrovolníků, přičemž příspěvky je možná posílat i nadále, a to na účet Šumavského kulturního spolku.

Požehnání dostala socha od faráře Jendy Kulhánka. „Věřím, že sochy a obrazy světců vyhotovujeme, abychom si uvědomili, že právě oni jsou přímluvci u Boha, oni jsou ti, kteří prošlapali cestu před Pánem. A my je můžeme nejen o něco poprosit, ale můžeme využít jejich příkladu.“

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio