Do Konstantinových Lázní se vracejí hosté

4. listopad 2022 10:22, aktualizováno

Konstantinovy Lázně na Tachovsku po dvou letech omezeného provozu kvůli koronaviru opět vítají lázeňské hosty. Přijíždějí především klienti po operacích.

Konstantinovy Lázně jsou jediným zařízením svého druhu v Plzeňském kraji a najdeme je na úpatí Českého lesa. Zahrnují osm lázeňských domů, přičemž tím hlavním je tzv. Prusíkův ústav, pojmenovaný dle významného internisty a kardiologa Bohumila Prusíka. Zaměřují se především na prevenci, léčbu a rekonvalescenci při kardiovaskulárních onemocněních, dále také na léčbu pohybového systému nebo dýchacího ústrojí.

V lázních je cítit pokles zájmu samoplátců o relaxační pobyty. Dle ředitelky Dany Juráskové lze tuto skutečnost přičíst mimo jiné ukončení dotačního programu "Covid–lázně", který v minulosti motivoval hosty k lázeňské dovolené. Naopak přibývá klientů s poukazem od lékaře, většinou po vážných zákrocích, jelikož nemocnice nyní dohánějí operační deficit nabraný během pandemie koronaviru.

Zdražování energií nabídku péče neomezí

Lázně se nyní musí přizpůsobit zvyšování cen energií. Přestože se celkově vzato nejedná o energeticky náročný provoz, na ohřev hlavního lázeňského pramene a na topení se přece jen znatelné množství spotřebuje. Na péči o klienty by ale tato skutečnost dopadat neměla. „Postavili jsme se k situaci čelem. Lázeňské domy jsme začali osazovat tepelnými čerpadly a chystáme se i na fotovoltaické panely. Navíc každý rok mimo sezónu redukujeme kapacitu lůžek na polovinu, to také přispívá k tomu, že zatím nemusíme nijak omezovat nabídku služeb,“ uvádí Dana Jurásková.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio