Do Moskvy jsem na studia cirkusu nesměl

5. únor 2015

Pochází ze slavné cirkusové rodiny, jeho tatínek byl doslova průkopníkem klaunství. V Plzni se prošel nad zaplněným náměstím Republiky při zahajovacím ceremoniálu Evropského hlavního města kultury 2015 a pak na náměstí odehrál řadu představení ve svém cirkusovém šapitó. Těsně před odjezdem z Plzně jsme ho přivítali v plzeňském rozhlasovém studiu. Švýcar David Dimitri.

Svůj první výstup v cirkuse odehrál v 7 letech. Na studia chtěl původně do Moskvy, ale prý byl odmítnut. Našel si tedy podobnou cirkusovou školu v Budapešti a následovalo pozvání do New Yorku. Dlouhá léta vystupoval pod hlavičkami nejrůznějších cirkusů, pak si ale řekl, že se postaví na vlastní nohy.

Už několik let tak jezdí po celém světě sám – řídí svůj kamion, staví a bourá šapitó, instaluje světla a lana. Do programu zařazuje jak akrobacii, tak hudební a taneční čísla. Je jediným účinkujícím a svá představení dokázal za léta dokonale vypilovat: na vysokém laně dělá i salta, na konec představení se nechává vystřelit z kanónu…

David Dimitri, provazochodec

O Plzni v minulosti neslyšel, teď však místní publikum chválí a považuje ho za velice citlivé a kulturní. Z češtiny za těch pár týdnů pochytil jen „ahoj“. Ale pohled na západočeskou metropoli z padesátimetrové výšky popsal nádherně, i když se podle svých slov především koncentroval na svůj provazochodecký výkon.

Jsou jeho akrobatická čísla nebezpečná? Nestýská se mu po společnosti, když je na „štacích“ sám? A kam míří jeho další umělecké kroky?

Na tyto a řadu dalších dotazů moderátora Stanislava Juríka odpovídá David Dimitri, tlumočí Petra Borovanská. Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio