Do muzejní noci se dnes zapojí i Muzeum ve Stříbře

Návštěvníkům nabídne prohlídky muzea, výstavu minerálů nebo kulturní program. Zájemci se navíc můžou podívat i do běžně nepřístupného sklepení pod muzeem.

„Sklepení v prohlídkách muzea nebyly, protože tento prostor nebyl nijak upraven. Byly zaplněné sutí, různým materiálem a odpadky. Během několika let jsme to přivedli do dnešního stavu, kdy jsme opravili zdi, vyčistili podlahy, přiznala se zde barokní valounová dlažba a vzadu se osvětlila stará důlní šachta se štolou tak, aby návštěvníci mohli při některých příležitostech tyto prostory shlédnout,“ řekl ředitel stříbrského muzea Zbyněk Navrátil.

Sklepení má v podstatě tři místnosti, ovšem dvě další jsou zazděné. Podle ředitele muzea se sice v minulosti někdo pokoušel do prostor probourat, ale zjistilo se, že je tam jen suť z dřívějších přestaveb. Přesto se jeden nález muzeu podařil. „Když jsme čistili valounovou podlahu, našli jsme stříbrnou minci z roku 1691, přesně z doby barokní přestavby,“ doplnil Zbyněk Navrátil.

Pohled do hloubky

Pod opraveným sklepením se nachází také hluboká středověká jímka, kterou od návštěvníků dělí mříž. Podle Zbyňka Navrátila je ale kromě toho pod muzejními sklepy ještě jedno patro: „Jedná se o prostory, které jsou propojené se starým důlním dílem, který je starší než samotný klášter. To znamená před rokem 1240.“

Další část prohlídky je pro ty, co se nebojí výšek, zároveň je ale s varováním na nebezpečí pádu. Při pohledu do staré štoly, se totiž může leckomu zatočit hlava. Jedná se o šachtu, která je ražená po křemenné žíle.

Kromě prohlídek muzea nabídne dnešní večer i další doprovodný program. Připravená jsou hudební vystoupení, návštěvnický kvíz nebo sokolnická ukázka. „V Minorických zahradách mohou návštěvníci vidět přehlídku dravců. Dále bude přístupná věž kostela Všech svatých, hornický skanzen nebo mineralogický domek Duchmaus, dodal ředitel stříbrného muzea Zbyněk Navrátil.

Program Muzejní noci začíná ve Stříbře v 17 a potrvá do 22 hodin.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň